kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jean-Marie LondeixJean-Marie Londeix geboren 20-9-1932 Libourne
Frans saxofonist, pedagoog en auteur

Jean-Marie Londeix is bekend en geliefd geworden als concert artiest, docent, lector en auteur van verschillende pedagogische werken. Hij heeft meer dan 600 keer opgetreden als concert solist in steden over de hele wereld, in veel gevallen was het de eerste keer dat er saxofoonconcerten en -recitals gegeven werden in deze concertzalen. Begin jaren vijftig was hij zelfs de eerste blaasmuzikant die volledige recitals speelde.

Jean-Marie Londeix studeerde saxofoon, piano, harmonie en kamermuziek. Hij studeerde bij de legendarische Marcel Marcel Mule, Jean Revier, Norbert Dufourcq en Fernand Oubradous.

Londeix was daarna 18 jaar lang saxofoon docent aan het conservatorium van Dijon en sinds 1971 gaf hij lessen aan het conservatorium van Bordeaux. Hij wordt regelmatig uitgenodigd om te doceren in conservatoria en universiteiten in de VS, Europa, Japan, Rusland, Canada, Scandinavië en België waar hij zich opwerpt als promotor van zijn instrument in het klassieke repertoire.

Londeix is de oprichter van een saxofoonkwartet, genaamd l'Ensemble de saxophones Français met Roland Audefroy, Guy Lacour en Jacques Melzer. Daarna een l' Ensemble de Saxophones de Bordeaux, bestaand uit 12 saxofoons. Ook is hij de stichter van de Franse Saxofoon Vereniging en van het Internationale Saxofoon Comité.

Meer dan 100 uiteenlopende composities zijn speciaal voor hem geschreven. Onder de bekende saxofoon spelers die bij Londeix studeerden is onder meer Russell Peterson.

Hij schreef 3 verhandelingen over het repertoire van de saxofoon, maar ook een methode in 5 boekdelen, over de muziekbeoefening, didactische stukken en talrijke zettingen.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 6.