muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jean-Marie LeclairJean-Marie Leclair de Oudere geboren 10-5-1697 in Lyon, gestorven 23-10-1764 in Parijs
Frans violist en componist

Jean-Marie Leclair werkte vanaf 1722 als balletdanser en choreograaf in Turijn en volgde ondertussen vioolonderricht bij G.B. Somis. In 1716, trouwde hij met Marie-Rose Casthanie, een danseres, die ca. 1728 stierf.

Vanaf 1728 was hij als violist werkzaam in Parijs, waar hij meewerkte aan de Concerts Spirituels, en van 1734-36 was hij lid van de Koninklijke Kapel. In 1730 trouwde Leclair opnieuw, met de graveur Louise Roussel, die al zijn werken vanaf opus 2 prepareerde voor de druk en van wie hij in 1758 weer gescheiden was.

Leclair bezocht enige malen Den Haag in Nederland, onder meer om Locatelli te ontmoeten. Vanaf 1745 voorzag hij in zijn levensonderhoud met het geven van privé-lessen, drie jaar later werd hij benoemd tot violist van de graaf van Gramont. Jean-Marie Leclair was een van de grootste violisten van zijn tijd en componeerde daarnaast voornamelijk vioolliteratuur (w.o. concerten, sonates en trio's).

Op 23 oktober 1764 werd hij door een onbekende dader vermoord. Het wordt niet uitgesloten dat zijn vrouw bij de moord was betrokken, maar de sterkste verdenking gaat uit naar zijn neef Guillaume-François Vial.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.