muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jean-Baptiste Loeillet

Jean-Baptiste Loeillet geboren Gent, 18-11-1680, gestorven Londen 19-7-1730
Belgisch componist en fluitist

Jean-Baptiste Loeillet de oudere broer van Jacques Loeillet is de meest bekende vertegenwoordiger uit een Gentse familie van musici. Na zijn studies in Gent en Parijs verhuisde Loeillet in 1705 naar Londen, waar hij bekend werd als John. De uitgever Walsh in Londen publiceerde de werken van de componist onder de naam John Loeillet.

In Londen was Loeillet zeer actief in het muzikale leven, als componist van kamermuziek en als regelmatig organisator van kamermuziek-concerten. Hij was hoboïst van het Queen's Theatre en daarna aan de Opera, verder was hij bekend als klavecimbelleraar.

Loeillet maakte echter vooral naam door zijn eminente fluitspel en droeg veel bij tot de populariteit van de blokfluit in Engeland. Meestal wordt hij als de eerste belangrijke componist voor dit instrument beschouwd.

Loeillet componeerde voornamelijk frisse, bevallige sonates voor fluit en basso continuo, en daarnaast ook levenslustige stukjes voor clavecimbel, die nog steeds tot het repertoire behoren, vooral ook van amateurmusici.
Werk: 12 sonates voor dwarsfluit met basso continuo (op. 1,2,3,4), 6 sonates voor één resp. twee dwarsfluiten met basso continuo (op. 5) en 2 concerten voor hobo en strijkorkest.

Jean-Baptiste Loeillet stierf in Londen op 19 juli 1730.

Loeillet onderhield persoonlijk heel goede betrekkingen met de belangrijkste uitgevershuizen van die tijd. Hij publiceerde: Sonates for Variety of Instruments (onder de naam Mr. John Loeillet) en Lessons for the Harpsichord or Spinet van John of London.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.