muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jean Langlais

Jean Langlais geboren La Fontenelle 15-2-1907, gestorven Parijs 8-5-1991
Frans organist en componist

Jean Langlais verloor op tweejarige leeftijd zijn gezichtsvermogen en bezocht het Parijse blindeninstituut "Institut National des Jeunes Aveugles", waar hij viool, piano, schrift en orgel studeerde bij Albert Mahaut, een vroegere leerling van César Franck en de blinde organist André Marchal.

In 1927 ging Langlais aan het conservatorium orgel en contrapunt studeren bij Marcel Dupré en Noel Gallon tegelijk met Olivier Messiaen. In 1930 won hij een eerste prijs voor orgel. Daarna volgde hij improvisatielessen bij Charles Tournemire en verkreeg in 1931 de Grand Prix d'Exécution et d'Improvisation des Amis de l'Orgue. Hij voltooide zijn studies in de compositieklas van Paul Dukas, waar hij in 1934 een compositieprijs won.

Langlais keerde na zijn studies terug naar het Parijse blindeninstituut, waar hij 40 jaar les gaf. Hij gaf ook les aan de Schola Cantorum van 1961 tot 1976. Het was echter vooral als organist dat hij naam maakte en in de voetstappen trad van César Franck en Charles Tournemire als Organiste Titulaire aan de Basilica van Sainte Clotilde in Paris van 1945 tot 1987.

Langlais reputatie als pedagoog, improvisator en concertant trok leerlingen en publiek van vele nationaliteiten, vooral uit de Verenigde Staten, waar hij 300 recitals gaf en talrijke master classes tussen 1952 en 1981.

Langlais was een vruchtbaar componist, met een catalogus van 254 opus nummers, waaronder vocale en instrumentale geestelijke muziek, waarvan 13 missen, waaronder de beroemde Missa Salve Regina, de Messe Solennelle en de Missa in Simplicitate, vaak uitgevoerd als concerten, kamermuziek, orkestwerkenkoorwerken, toneelmuziek, liederen en talrijke orgelwerken, waaronder Trois poèmes évangeliques (1932), Vingt-quatre pièces, voor orgel of harmonium (1933-39), Trois paraphrases grégoriennes (1935).

Jean Langlais stierf in Parijs op 8 mei 1991, op vierentachtigjarige leeftijd.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.