muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jean Francois Dandrieu

Jean Francois Dandrieu geb. Parijs 1682, gest. Parijs 1738
Frans componist

Zowel hij als zijn zuster Jeanne Françoise, waren leerlingen van Moreau. Dandrieu trad al op voor Madame Victoire de Bavière (de vrouw van Philippe d'Orléans, broer van de koning) voordat hij 5 jaar oud was. Hij droeg een boek met sonates aan haar op in 1696.

In 1704 publiceert hij zijn eerste boek met klavecimbel werken. In 1705 volgt hij Nicolas Lebègue op als organist van de Sint Merry in Parijs, na sinds 1704 officieus in deze functie gediend te hebben, en publiceert een boek vioolsonates en triosonates.

In 1710 komt zijn tweede boek vioolsonates uit. Hij volgde zijn oom Pierre Dandrieu op als organist aan de Sint Barthélemy, hoewel Pierre formeel deze post behield tot 1733; In 1721 wordt hij benoemd als een van de hoforganisten.
In 1728 publiceert hij zijn tweede boek klavecimbel werken en in 1734 zijn derde. In 1739 publiceert hij zijn eerste boek orgelwerken Pièces d'Orgue.

Jean François Dandrieu is vooral bekend vanwege de kwaliteit van zijn composities voor klavecimbel, die in de traditie van Couperin en Rameau geschreven zijn.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.