muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jean Francaix

Jean Françaix geb. Le Mans 23-5-1912, gest. 25-9-1997
Frans componist en pianist

Jean Françaix kwam uit een muzikale familie, zijn vader was directeur van het conservatorium van Le Mans en zijn moeder een zanglerares en oprichter van een beroemd koor. Hij kreeg zijn eerste muzieklessen van zijn ouders. Al op zijn zesde jaar begon hij met componeren, zijn eerste werk voor piano Pour Jacqueline, werd uitgegeven in 1922.

Op zijn achtste jaar trad hij al op en op zijn twaalfde jaar kende hij al alle muziek van Domenico Scarlatti en van Maurice Ravel, die hij allebei zeer bewonderde. Aangemoedigd door Ravel ging hij in 1924 naar het conservatorium in Parijs waar hij piano studeerde bij Isidore Philipp, in wiens klas hij op zijn achttiende jaar de eerste prijs voor piano won en harmonie en compositie bij Nadia Boulanger. Zij bracht hem het gevoel voor de vorm, de levendige structuur bij, die zo kenmerkend is voor zijn oeuvre. Zijn stijl en schrijfwijze bezitten veel spontaneïteit, zonder dat de componist in clichéformules vervalt.

Zijn Concertino pour piano et orchestre, gepubliceerd toen hij 21 was, bracht hem zijn eerste internationale roem tijdens het Kamer Muziek Festival van Baden-Baden in 1932.

Jean Françaix componeerde opera's balletten, orkestmuziek, solo concerten, filmmuziek en vocale werken. Hij wijdde zich ook aan het componeren van kamermuziek. Tot vlak voor zijn dood nam hij actief deel aan het muziekleven, vaak samen met zijn dochter Claude als zijn partner aan de piano.

Hij kreeg vele onderscheidingen waarvan de meest recente zijn: In 1991 werd hem de titel 'Officier de la Légion d'Honneur' verleend, in 1994 werd hij benoemd tot 'Commandeur dans l'Ordre du mérite culturel' door het vorstendom van Monaco en tot 'Commandeur dans l'Ordre des Arts et des Lettres' evenals de toekenning van de 'Prix Arthur Honegger', die de componist meerdere malen werd toegekend.

Werken: o.a. kamermuziek: Huit bagatelles voor strijkkwartet en piano (1932), Trois cordes opgedragen aan Trio Pasquier (1933), Quintet voor klarinet en strijkkwartet (1977); orkestmuziek: Suite voor viool en orkest (1934), concert voor piano en orkest (1936), L'horloge de Flore voor hobo en orkest (1959), Cassazione voor 3 orkesten (1975), Accordion concerto (1993); balletten in opdracht van Diaghilew: Beach (1933), Scuola di ballo (1934), Le roi nu, Les demoiselles de la nuit (1948); opera: La main de gloire (Gérard de Nerval 1950); oratorium: L'Apocalypse voor 4 solisten, koor en 2 orkesten (1939-42); filmmuziek: Napoléon (1954)


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.