muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jay-ZJay-Z is de artiestennaam van Shawn Carter, geboren 4 december 1969 in Brooklyn New York
een Amerikaans rapper, labelbaas en tevens producent

Jay-Z is geboren als Shawn Corey Carter op 4 december 1969 in Brooklyn, New York en heeft nog een broer en twee zussen. Zijn vader Adnes Reeves verliet het gezin toen Jay-Z 11 jaar oud was en zijn moeder, Gloria Carter, stond er alleen voor in de opvoeding van haar vier kinderen. Hij groeide op in de Marcy Projects, een wijk in Brooklyn en één van de gevaarlijkste buurten van de stad. Shawn kreeg zijn bijnaam van zijn mentor jaz-o aka Big Jaz: Jazzy, afgekort naar Jay-Z. Hij ging naar George Westinghouse High School in Brooklyn. Na sluiting van die school ging hij naar Trenton Central High School in Trenton, New Jersey maar is niet afgestudeerd

Al jong werd hij geconfronteerd met geweld, diefstal en drugs. Hij dealde cocaïne en op 12-jarige leeftijd schoot hij zijn broer in zijn schouder, nadat deze had geprobeerd zijn ring te stelen. Ook op Jay-Z zelf werden er drie schoten gelost, als afrekening in het drugscircuit, maar hij werd door geen van de kogels geraakt.

Jay-Z was als kind al een bekende rapper in zijn buurt en hij besloot de drugs af te zweren om zich volledig op het rappen te richten. Op dat moment wilde geen enkele platenmaatschappij hem echter tekenen, dus hij besloot samen met vrienden Damon "Dame" Dash en Kareem "Biggs" Burke cd's te verkopen vanuit hun auto. Hieruit groeide zijn label Roc-A-Fella Records, officieel opgericht in 1992. Het duurde echter nog tot 1997 voor hij zijn eerste hits scoorde: Ain't No Nigga (feat. Foxy Brown)/Dead Presidents, Can't Knock the Hustle (feat. Mary J. Blige) en Feelin' It.

Jay-Z belandde middenin de grootste vete van de rapwereld tot nu toe: die tussen de west side en de east side (waartoe Jay-Z zelf behoorde). De vete startte na de moord op rapper Notorious BIG, die hij had leren kennen toen hij nog in Brooklyn woonde. In 1999 stak Jay-Z muziekproducent Lance Rivera neer in een nachtclub, omdat hij meende dat Rivera had geprobeerd zijn zaken te ondermijnen; Jay-Z werd hiervoor veroordeeld tot drie jaar voorwaardelijke straf. Hij besefte hierdoor dat alles waarvoor hij had gewerkt in één klap kon worden weggeveegd. Hij wilde zijn leven juist op het rechte pad houden. Jay-Z legde zich vanaf dat moment volledig toe op zijn muzikale carrière en platenlabel. Iedere acht maanden bracht hij een nieuw album uit en hij scoorde vele hits. Hij werkte samen met de beste artiesten van het moment, zoals Pharrell Williams, Mariah Carey, Foxy Brown, Babyface, Blackstreet, R. Kelly, Linkin Park en Beyoncé waarmee hij een relatie heeft.

In 2003 bracht hij zijn laatste solo-album uit, The Black Album. Hij werkte daarna nog wel mee op albums van andere artiesten, maar legde zich vooral toe op het produceren en signeren van andere muzikanten voor Roc-A-Fella, zijn kledinglijn Roc-A-Wear en zijn eigen filmmaatschappij. Hij werd ook aangesteld als CEO van platenmaatschappij Def Jam Recordings. Daarnaast is Jay-Z ook mede-eigenaar van NBA team "New Jersey Nets".

In oktober 2006 zou Jay-Z een concert geven in Sjanghai maar het concert werd verboden door de minister van cultuur, deze wilde niet dat het publiek werd blootgesteld aan de grove teksten van Jay-Z. Het zou de eerste keer zijn dat de rapper in China zou optreden.

In 2006 blijkt Jay-Z toch niet te stoppen met het maken van eigen albums. Hij komt met een nieuw album: Kingdom Come. In december 2006 dagen de advocaten van de Universal Music Group de News Corp de eigenaren van MySpace voor de rechter omdat een lid van MySpace de tracks al op MySpace plaatst vóór de release van het nieuwe Jay-Z album. Volgens Universal zou dit grote gevolgen hebben voor de verkoop van de cd.

In februari 2007 maakte Jay-Z bekend dat hij in Nederland een club wil beginnen in het oude pand van de IT aan het Rembrandtplein in Amsterdam. Het wordt een kopie van de 40/40 Club zoals die in New York gevestigd is.

websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Jay-Z

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.