muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Janos Furst

János Fürst

János Fürst geboren Boedapest 1935, gestorven Parijs 3-1-2007
Hongaarse dirigent

Fürst studeerde viool aan de Franz Liszt Academie voor Muziek in Boedapest en vervolgens aan het conservatorium in Brussel, waar hij de Premier Prix won.

In de volgende tien jaar werkte Jànos Fürst als eerste violist in verschillende orkesten. In 1963 stichtte hij het Irish Chamber Orchestra. Hierna begon hij zich volkomen te wijden aan dirigeren.

Jànos Fürst werd internationaal befaamd als dirigent en gastdirigent met de grote Europese orkesten - Parijs, Lyon, Marseille, Rome, Madrid, Barcelona, Valencia, Bilbao, Lissabon, Praag, Boedapest, Varsovie, Helsinki, Stockholm, Kopenhagen, Londen, Dublin, Glasgow. Hij werkte ook samen met orkesten uit de VS, Canada, Latijns-Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland, Israël en Japan.

Op het gebied van de opera heeft Jànos Fürst negen jaar als muziekdirecteur aan de Opera van Marseille gewerkt en was ook een regelmatige gast aan de English National, Scottish Operas en de Koninklijke Opera van Stockholm.

Jànos Fürst heeft zich ook gewijd aan de opleiding van jonge musici. In Dublin in 1980 gaf hij zijn eerste cursussen en heeft sindsdien een eigen methode en filosofie ontwikkeld aangaande het onderwijzen van directie.

In 1997 werd hij professor directie aan het Parijse Nationale Conservatorium voor Muziek, een positie die hij vijf jaar bekleedde.

Sinds 2002 gaf Fürst masterclasses in de hoofdsteden van Europa, Australië en Zuid-Oost Azië. Verder was hij artistiek directeur van het Szeged Symfonie Orkest in Hongarije. Op 3 januari 2007 overleed hij in Parijs.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.