muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Janine Jansen

Janine Jansen (Soest, NL, 1978) is een Nederlands violiste. Rond de eeuwwisseling brak ze door naar het Nederlandse publiek, daarna met cd-opnamen onder het label Decca ook internationaal. Zeer goed ontvangen werd haar opname van Vivaldi's Vier Jaargetijden en haar vertolking van Mendelssohn's vioolconcert. Van beide opnames werden meer dan 15.000 exemplaren (goud) verkocht, daarnaast bereikte beide albums een top notering op iTunes.

Verder speelde ze een vioolsolo op de single Nu dat jij er bent (met Trijntje Oosterhuis en Carel Kraayenhof), geschreven door John Ewbank voor de geboorte van prinses Amalia. In januari 1999 soleerde Janine Jansen in de Poème van Ernest Chausson met het Nederlands Studenten Orkest onder leiding van Jurjen Hempel.

Sinds 2003 is zij artistiek leider en motor van het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht, dat jaarlijks wordt gehouden in Muziekcentum Vredenburg.

Janine Jansen speelt op een Stradivarius viool de Barrere. Deze is haar in bruikleen aangeboden door 'Stichting Elise Mathilde Fonds' die de viool via de 'Stradivari Society Chicago (Engels)' kon aanbieden.

Janine Jansen stamt uit een zeer muzikale Soester familie. Haar vader Jan Jansen, speelt orgel, klavecimbel en piano. Hij is cantor-organist aan de Utrechtse Domkerk. In die hoedanigheid volgde hij zijn schoonvader Maarten Kooy op. Janine's moeder Christina Jansen-Kooy zingt regelmatig in de Domkerk en haar (oudere) broers David Jansen en Maarten Jansen zijn resp. klavecinist en cellist.

Janine Jansen had een relatie met Julian Rachlin, ook een ster-violist. Op 18 oktober 2007 bleek in een uitzending van Pauw en Witteman dat hun relatie officieel beëindigd was.

Website: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Janine_Jansen.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.