muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jane O'LearyJane O'Leary geboren Hartford, Connecticut 1946
Ierse componiste

Jane O'Leary is de dochter van een kunstenares en een architect. Ze begon haar muziekstudie aan Vassar College, waar ze piano en clavecimbel studeerde. Daarna ging ze naar Princeton University om compositie te gaan studeren bij Milton Babbitt. In haar eigen muziek keerde zij zich al snel af van Babitt's academische uitgangspunten.

Sinds 1972 woont zij in Ierland, waar zij lid is van Aosdána, Ierlands gesponsorde academie voor creatieve artiesten.
Zij was een leidende figuur in de promotie, uitvoering en compositie van nieuwe muziek in Ierland.
Als artistiek directeur en pianist sinds 1976 van Concorde, Ierlands nieuwe muziek ensemble, heeft Jane O'Leary talrijke premières uitgevoerd door heel Europa en presenteerde nieuwe muziek in de meeste Europese hoofdsteden, Amerika en door heel Ierland.
O'Leary, woonachtig in Galway richtte in 1981 Music for Galway op, waar zij voorzitter van is.

Van 1998-2003 was zij lid van de Arts Council (kunstraad), ook was zij voorzitter van het Hedendaagse Muziekcentrum en was zij lid van het bestuur van de National Concert Hall. Zij was Composer-in-Residence aan de Koninklijke Ierse Academie van Muziek in Dublin van 2000 tot 2003 en zij ontving de Marten Toonder Onderscheiding in 1994.

Haar muziek is tweemaal geselecteerd als vertegenwoordiging bij de ISCM Wereld Muziekdagen. O'Leary was gastcomponist op internationale festivals en bijeenkomsten door heel Europa en de VS, inclusief 'L'Imaginaire Irlandais' in Frankrijk, 'Arts from Ireland' in het Kennedy Center in Washington, de 'Tampere Biennale' in Finland, 'Voices of Change' in Dallas, Texas, het 'All Ireland Festival' in Nederland, het 'Donne in Musica festival' in Italië, het 'Internationale Thomas Mann Festival' in Litouwen en de 'Great Performers series' in Lincoln Center in New York, waar het National Symphony Orchestra van Ierland haar orkestwerk From Sea-Grey Shores uitkoos als debuut van hun Amerikaanse toer in 2003.

Jane O'Leary's muziek werd uitgevoerd door het RTÉ Vanbrugh Strijkkwartet, het Paul Klee strijkkwartet (Venetië), ConTempo Strijkkwartet, het RTÉ National Symphony Orchestra, Camerata Ierland, Ierse Kamer Orkest, Philharmonic Orchestra van Bacau (Roemenië), de pianisten John O'Conor, Rolf Hind and Robert Taub, de instrumentalisten Garth Knox, Harry Sparnaay, Paul Roe en John Feeley.
Haar muziek is uitgebracht op CD bij Capstone (Celtic Connections), Black Box (e-motion), CMC, NIC, CN en Galway Arts Festival (Containers). Ze heeft met Concorde opgetreden op CD voor het Black Box label--Irish Composers Series.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.