muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jan van Dijk

Jan van Dijk geb. 4-6-1918 Oostzaan
Nederlands componist

Jan van Dijk studeerde piano bij Jaap Callenbach en compositie bij Willem Pijper. Hij was van 1942-44 leraar aan de muziekschool 'Toonkunst' in Rotterdam (verbonden aan het conservatorium). Van 1946-62 was hij docent aan het Rotterdams Conservatorium in de vakken harmonieleer, contrapunt, hoofdvak theorie en composite en pianoleraar aan de muziekschool.
Van 1955-83 was hij leraar aan het het Brabants Conservatorium te Tilburg, hoofdvak theorie compositie en orkestratie. Van 1962-77 was hij leraar aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, hoofdvak theorie, analyse en algemene theoretische vorming. Onder zijn leerlingen waren o.a Marinus Kasbergen, Joop Voorn, Henk Stoop, Kees Schoonenbeek, René Pieper en Tom de Vree.

Hij vervulde vele bestuursfuncties en zat in verschillende jury's en adviesorganen. Verder was hij jarenlang muziekrecensent van het Algemeen Handelsblad. Hij ontving vele prijzen voor zijn composities, o.a. 2 keer de 'Visser Neerlandia-prijs' (1959 en 1969) en de 'Willem Pijper-prijs' (1970).

Jan van Dijk was een van de eerste componisten die werken schreef voor het 31-toonsorgel in Haarlem en was bovendien een van de meest productieve componisten in Nederland. Zijn muziek is in een gematigd modern idioom, soms impressionistisch (van Dijk was een groot bewonderaar van Debussy) en soms met een ritmiek die aan Bartók (ook een idool van van Dijk) doet denken.

Hij componeerde zo'n 950 werken: orkestwerken; koorwerken; concerten; kamermuziek; liederen; theatermuziek; piano- en orgelwerken. Hij schreef ook amateurmuziek, w.o. tientallen composities voor harmonie- en fanfare orkesten. Ook composities met bizarre combinaties, w.o. harmonie-orkest met beiaard en symfonie-orkest met beiaard.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.