muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jan Van der RoostJan Van der Roost geboren Duffel 1 maart 1956
Belgisch componist en dirigent

Jan Van der Roost is vooral bekend als componist van hafabra-muziek (harmonie, fanfare, brass band). Zijn werken voor hafabra zijn doorgaans traditioneler en toegankelijker dan zijn symfonische werken en zijn kamermuziek, wat verklaard kan worden door het feit dat de meeste hafabra-ensembles overwegend door liefhebbers bevolkt worden en zich vaak tot een deels ander publiek richten. Dit liet Van der Roost toe een eerder tonale schrijfwijze toe te passen en te ontwikkelen. De moeilijkere werken binnen dit genre gaan doorgaans een stap verder in de richting "hedendaagse" muziekstijlen. De muziek van Van der Roost wordt vaak omschreven als eclectisch en kent zeker invloeden van diverse origine.

Jan Van der Roost werd 3-voudig laureaat van het Lemmensinstituut (Leuven). Hij volgde er de afdelingen "Conservatorium" en "Muziekopvoeding". Naast het Pedagogisch diploma behaalde hij er eerste prijzen voor notenleer (Lode Dieltiens), harmonie (Frans Geysen), contrapunt (Jos Van Looy), trombone (François De Backer) en muziekgeschiedenis (Hugo Heughebaert). De theoretische opleiding werd voltooid met een eerste prijs fuga aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Gent (Julien Mestdagh). Aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium van Antwerpen behaalde hij eerste prijzen koorleiding (Roger Leens) en compositie (Willem Kersters).

Jan Van der Roost is docent schriftuur aan het Leuvense Lemmensinstituut en dirigent van het harmonieorkest van deze instelling. Hij is tevens gastprofessor aan het "Shobi Institute of Music" in Tokyo en aan de "Nagoya University of Arts". OOk was hij was reeds als gast uitgenodigd aan hogere muziekinstituten in o.m. Italië, Finland, Nederland, Oostenrijk, Canada, de USA, Brazilië, Duitsland, Schotland, Luxemburg en Japan. Verder is hij componist van vocale en instrumentale muziek. Tenslotte is hij een veelgevraagd jurylid, gastlector en gastdirigent in binnen- en buitenland: zijn muzikale activiteiten brachten hem in ruim 35 landen in 4 continenten.

Jan Van der Roost componeerde totnutoe méér dan 90 werken die een grote verscheidenheid vertonen. Zijn muziek wordt in een 50-tal landen uitgevoerd en van de meeste van zijn werken bestaan opnamen (radio, TV en/of CD). Een aantal titels staan op de programma's van gerenommeerde uitvoerders over heel de wereld. Onlangs (voorjaar 2001) verscheen op EMI Classics een CD met 4 van zijn werken voor kamerorkest en in 2003 werden 3 van zijn composities door het Symfonieorkest van de Slovaakse Radio op CD uitgebracht op het Duitse kwaliteitslabel Valve-Hearts. Zijn Gitaarconcerto is opgedragen aan de legendarische Spaanse componist Joaquin Rodrigo, die hij persoonlijk heeft gekend. Dit concerto verschijnt voorjaar 2004 samen met zijn Trompet Concerto en zijn Rhapsody for Horn op een CD bij "PHAEDRA RECORDS". Hij componeert uitsluitend in opdracht, wat sinds enkele jaren een hoofdzakelijk "buitenlandse" aangelegenheid is geworden met opdrachten uit België, Nederland, Duitsland, Zwitserland, Noorwegen, Italië, Frankrijk, de USA, Singapore, Japan, Finland, Hongarije, Canada, …

Bron: www.muziekcentrum.be

websites: www.janvanderroost.com, oorgetuige.skynetblogs.be


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.