kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jan Smit

Johannes Hendricus Maria (Jan) Smit (Volendam, 31 december 1985) is een Nederlands zanger. Tot 2000 was hij bekend als Jantje Smit. In 1997 kreeg hij landelijke bekendheid door zijn nummer 1-hit Ik zing dit lied voor jou alleen.

Biografie
Jan Smit werd op tienjarige leeftijd ontdekt toen de Volendamse band BZN een duet wilde opnemen met jong plaatselijk talent en hun zangeres Carola Smit. Jan Smit werd hiervoor uitgekozen, en het nummer Mama werd vervolgens een groot succes. Dit lied kwam te staan op hun cd A Symphonic Night. Jan Smit mocht naar aanleiding hiervan een solosingle opnemen, geproduceerd door drie BZN-leden. De single Ik zing dit lied voor jou alleen kwam op 1 binnen in de Nederlandse hitparades. In de twee volgende jaren scoorde Jan Smit nog vijf hits, waaronder Pappie, waar blijf je nou. Deze nummers werden door BZN bandleden geschreven.

Jan (toen nog Jantje)'s nummers werden destijds geschreven door de BZN-leden Jan Keizer, Jack Veerman en Jan Tuijp.

Behalve in Nederland is Jan Smit ook succesvol in Duitsland, Oostenrijk, Italiƫ en Frankrijk. In Duitsland zijn inmiddels tien Duitstalige albums uitgebracht. In 2001 ontvingen Jan met BZN en zijn producers de exportprijs, als best verkopende Nederlandse act in het buitenland.

Vanaf 25 maart 2005 was zijn dagelijks leven te volgen in de reality-soap Gewoon Jan Smit. Dit programma werd later dat jaar bekroond met de Gouden Televizier-ring. De populariteit van Jan stijgt enorm, en scoort nu ook hit na hit. Vanaf 8 september 2006 start een tweede serie Gewoon Jan Smit. In deze reeks werd meer dan in de eerste reeks aandacht besteed aan de omgeving van de zanger.

In 2006 scoorde Jan zijn tweede en derde nummer 1-hit in de Nederlandse Top 40. Als de morgen is gekomen stond in september 5 weken op 1, en in december bereikte ook Cupido de eerste plaats.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Smit_(zanger).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 157.