muziekbus
Dit artikel is 01-04-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jan Ladislav Dussekook: Dusik, Dusek, Tsjechisch componist en pianist, geboren 12 februari 1760 in Cáslav (Czaslau), Bohemen, gestorven 20 maart 1812 in St. Germaine-en-Laye bij Parijs

Naamsvarianten: Johann Ladislaus Dussek, Jan Ladislav Dusík

Johann Ladislaus Dussek studeerde theologie in Praag. Tussen 1779 en 1783 was hij organist in Mechelen en Bergen op Zoom en trad in Amsterdam en Den Haag op als pianist en pedagoog. In Den Haag gaf Dussek les aan de kinderen van stadhouder Willem V.

In 1783 nam Ladislav Dussek les bij Carl Philip Emanuel Bach in Hamburg. Hij trad in Berlijn en in St. Petersburg op als piano- en glasharmonicavirtuoos en bracht vervolgens twee jaar door in Litauen. Daarna verbleef hij in Italië en in 1786 verhuisde hij naar Parijs.

In 1789 vluchtte Dussek voor de revolutie naar Londen, waar hij met de zangeres, pianiste en harpiste Sophia Corri trouwde. In Londen verkreeg hij populariteit als pianovirtuoos in de jaren 1790, waarbij hij regelmatig optrad met Salomon en af en toe met Haydn. In deze periode componeerde Dussek werken voor de Engelse Broadwood piano, welks uitgebreide bereik zes octaven omspande tegen de late jaren 1790.

In 1790 ging Dussek samenwerken met zijn schoonvader, Domenico Corri, in het uitgeven van muziek en haalde de piano-maker Broadwood over het bereik van het teotsenbord uit te breiden.

Toen de onderneming in 1799 failliet ging, vluchtte Dussek naar Hamburg om aan zijn schulden te ontkomen. Na een kort verblijf in Hamburg en Bohemen, waar hij succesvolle optredens had, trad hij in 1804 in dienst van prins Louis Ferdinand van Pruisen.
Diens dood in 1806 inspireerde Dussek om de beroemde Élégie harmonique te componeren.

In 1807 keerde Dussek terug naar Parijs, waar hij de laatste jaren van zijn leven maître du chapelle (concertmeester) was van de vorst Charles Maurice de Talleyrand-Périgord.

Werken: twee opera's; een grote mis; 12 pianoconcerten en een dubbelconcert; sonaten voor viool en piano; pianostuken; kamermuziek en hij publiceerde een Klaviermethode (1796).


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.