muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jan Blockx

Jan Blockx geb. 25-1-1851 in Antwerpen, gest. 26-5-1912 in Antwerpen
Vlaams componist

Jan Blockx studeerde aan de Vlaamse Muziekschool in Antwerpen waar hij werd onderwezen in het orgelspel door J. Callaerts en les kreeg in contrapunt, fuga en compositie van Peter Benoit.

In 1879 voltooide hij zijn studies aan het conservatorium te Leipzig bij Carl Reinecke, waar hij ook in contact kwam met Edvard Grieg. In 1885 werd Blockx benoemd als docent harmonieleer aan de Vlaamse Muziekschool.

In 1901 volgde Blockx Peter Benoit op als directeur van het Koninklijk Vlaams conservatorium te Antwerpen. Jan Blockx was lid van de Koninklijke Belgische Academie en behoort samen met Peter Benoit tot de belangrijkste vertegenwoordigers van de Vlaamse school.

Hij was vooral succesvol als componist van romantisch-realistische opera's, op tekst van Nestor de Tière die zowel in België als in Frankrijk werden opgevoerd.

Werken: o.a. opera's: Maître Martin (1892), Herbergprinses (1898), De bruid der Zee (1902), Baldie (1908); cantates: koorwerken, o.a. Vredezang, Een droom van het paradijs, Klokke Roeland (1888), Scheldezang (1903); symfonie in D; balletten, Milenka (1888); kamermuziek en liederen.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.