kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jamiroquai

Jamiroquai is een Britse band onder leiding van zanger Jay Kay.

Jamiroquai's eerste single, When you gonna learn? werd uitgebracht in 1992 Bij het Britse label "Acid Jazz". Na deze succesvolle debuutsingle tekent Jay Kay, een contract bij Sony voor maar liefst acht albums. Na het eerste album Emergency on planet earth vinden er een aantal wisselingen in de bezetting plaats. Zo neemt drummer Derrick McKenzie de plaats in van Nick van Gelder, percussionist Kofi Kofi Kari verlaat eveneens de band en gitarist Gavin Dodds verlaat na het 2e album de band en maakt plaats voor Simon Katz. Hun eerste album, Emergency on planet earth, verscheen in 1993.

Het derde album van Jamiroquai Travelling without moving uit 1997 bevatte een grote hit Virtual Insanity.

De hitsingle Deeper underground was de titelsong van de film Godzilla.

De vroegere stijl van de band was acid jazz. Maar dankzij Jay Kay's interesse in funk- en discomuziek, veranderde de stijl van de band langzamerhand in diverse richtingen. Op hun vijfde album, A Funk Odyssey (2001), was de invloed van disco duidelijk aanwezig. De eerste single van dit album, Little L, scoorde wereldwijd hoog in de hitlijsten.

Na vier jaar stilte op het albumgebied komt op 20 juni 2005 Dynamite uit. De eerste single van dit album, Feels just like it should werd voor deze datum al uitgebracht.

De bandbezetting varieerde nogal in de 13 jaar dat Jamiroquai bestaat. Nick van Gelder was de eerste drummer, de eerste percussionist was Kofi Kofi. De twee eerdere bassisten zijn Stuart Zender en Nick Fyffe. Stuart Zender verliet Jamiroquai in 1999 vanwege het vaderschap en voor de moeder van zijn dochter: All Saints-zangeres Melanie Blatt.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Jamiroquai


Pageviews vandaag: 43.