muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

James MacMillanJames MacMillan geboren Ayrshire, Schotland 1959
Schots componist en pedagoog

James MacMillan studeerde compositie bij Rita McAlister aan de universiteit van Edinburgh. Daarna studeerde hij compositie bij John Casken aan de universiteit van Durham. Hij behaalde zijn PhD-graad in 1987.

MacMillan doceerde van 1986-88 muziek aan de universiteit van Manchester. Na zijn studies keerde hij terug naar Schotland en vestigde zich in Glasgow. De succesvolle première van Tryst op het St Magnus Festival in 1990, leidde tot zijn aanstelling van huiscomponist van het Scottish Chamber Orchestra, waarbij hij aan leerprojecten werkte.

Tussen 1992 en 2002 was MacMillan artistiek directeur van de Philharmonia Orchestra's Music of Today series van hedendaagse muziek concerten. MacMillan is internationaal actief als dirigent en werd in 2000 benoemd tot componist/dirigent van het BBC Philharmonic. MacMillan werd een CBE (Commander of the British Empire) toegekend in 2004.

Tijdens de BBC Proms in 1990 met de première van MacMillan's The Confession of Isobel Gowdie werd zijn internationale carrière een feit. In 1992 ging zijn percussie concert Veni, Veni, Emmanuel in première met Evelyn Glennie (Schotse percussioniste) en is sindsdien meer dan 350 keer uitgevoerd en op het programma gezet door leidende internationale orkesten en dirigenten, inclusief het New York Philharmonic onder Leonard Slatkin, het Philadelphia Orchestra onder Andrew Davis, en het Detroit Symphony onder Neeme Järvi.

De muziek van MacMillan is uitgebreid geprogrammeerd op Internationale muziekfestivals, waaronder het Edinburgh Festival in 1993, het Bergen Festival in 1997, het South Bank Centre's 1997 Raising Sparks festival in Londen, de Queensland Biennial in 1999, en het BBC Barbican Composer Weekend in 2005. In 2003 werd een documentaire portret over MacMillan, gemaakt door Robert Bee, uitgezonden op de ITV's South Bank Show.

Andere werken van MacMillan zijn onder meer Seven Last Words from the Cross voor koor en strijkorkest, uitgezonden op de BBC tjdens Holy Week 1994, Inés de Castro, voor het eerst uitgevoerd door de Schotse Opera, en tourde naar Porto in 2001, een drieluik van orkestwerken in opdracht van het London Symphony Orchestra: The World's Ransoming, een Cello Concerto voor Mstislav Rostropovich, en Symphony: 'Vigil' voor het eerst uitgevoerd onder directie van Rostropovich in 1997, en Quickening voor het Hilliard Ensemble, koor en orkest, mede in opdracht van de BBC Proms en het Philadelphia Orchestra.

Wat betreft zijn opnames: de Koch Schwann CD van The Confession of Isobel Gowdie en Tryst won de 1993 Gramophone Contemporary Music Record of the Year Award, de BMG opname van Veni, Veni, Emmanuel won de Classic CD Award for Contemporary Music in 1993. MacMillan CD's op het BIS label omvatten de complete Triduum gedririgeerd door Osmo Vänskä, het klarinet concert Ninian en het trompet concert Epiclesis. Op Chandos is een nieuwe MacMillan serie met het BBC Philharmonic, gedirigeerd door de componist, waaronder The Berserking, The Birds of Rhiannon en Symphony No.3: 'Silence', dat een Classical Brit award won in 2006. Andere bejubelde opnames omvatten Mass en Seven Last Words from the Cross op Hyperion en CD's op de Naxos en Black Box labels.

Verder componeerde MacMillan Piano Concerto No.2 (2003) voor het eerst uitgevoerd door het New York City Ballet met choreografie van Christopher Wheeldon, A Scotch Bestiary, een opdracht voor de inauguratie van het nieuwe orgel van Disney Hall, met de solist Wayne Marshall en het Los Angeles Philharmonic gedirigeerd door Esa-Pekka Salonen.
Voor nieuwe werken heeft hij opdrachten gekregen van Welsh National Opera, het London Symphony Orchestra, het Concertgebouworkest, het Boston Symphony Orchestra, het Minnesota Orchestra en het Takács Quartet.

James MacMillan schreef opera's, ballet, orkestmuziek, muziekteheater en koorwerken. Zijn stijl wordt beschouwd als fundamenteel melodisch, maar toch volkomen modern en bovenal geschreven in een zeer persoonlijke, luistervriendelijke stijl.

MacMillan wordt exclusief uitgegeven door Boosey en Hawkes.

website: www.boosey.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.