muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

James LevineJames Levine geboren Cincinatti 23-6-1943
Amerikaans dirigent en pianist

James Levine komt uit een muzikale familie, zijn grootvader van moederszijde was cantor in de synagoge, zijn vader was een violist, die een dansband leidde en zijn moeder was actrice. Als klein kind begon hij piano te spelen en op zijn tiende jaar was hij solist in het 2de pianoconcert van Mendellsohn in een jeugdconcert van het Cincinatti Symphony Orchestra. Daarna ging Levine muziek studeren bij Walter Levin, 1ste violist in het La Salle Quartet.

In 1956 nam Levine pianolessen bij Serkin aan de Marlboro (Vermont) School of Music. In 1957 ging hij piano studeren bij Lhévinne aan de Aspen (Colorado) Music School. In 1961 begon Levine aan de Juilliard School of Music in New York, en nam dirigeerlessen bij Jean Morel. Verder had hij dirigeerlessen van Wolfgang Vacano in Aspen. In 1964 voltooide Levin zijn studie aan Juilliard.Zijn debuut als dirigent kwam voor James Levine in 1961 op het Aspen Music Festival. Drie jaar later werd hij de assistent van George Szell bij het Cleveland Orchestra. Levine bleef hier zes jaar deze functie uitoefenen.

In de hierop volgende periode was Levine werkzaam als gastdirigent bij bekende Amerikaanse en Europese orkesten. Nadat hij tussen 1972 en 1973 als gastdirigent verbonden was geweest aan de Metropolitan Opera in New York, werd Levine - nauwelijks 29 jaar oud - de eerste dirigent aan de Met. Drie jaar later werd hij hier de muzikale directeur.

Naast talrijke verplichtingen als gastdirigent dirigeerde hij van 1975 tot 1988 regelmatig bij de Salzburger Festspielen. In 1989 verving hij - nadat Herbert von Karajan was afgetreden deze voor korte tijd bij de Berliner Philharmoniker en werd lange tijd gezien als een van de potentiële opvolgers van von Karajan.

James Levine is ook een beroemd pianist en actief in recitals in het bijzonder in Lieder en zang repertoire. Hij bleef optreden als pianist in kamermuziek. Hij werd tot Musician of the Year benoemd door het tijdschrift Musical America en was het onderwerp van een cover story in Time Magazine. Hij heeft les gegeven aan Harvard, Yale, Sarah Lawrence College en de Juilliard School en is het onderwerp van een lange documentaire, die is uitgezonden in Europa en de VS.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.