muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

James Galway

James Galway geb. 8-12-1939 Belfast
Iers fluitist

Na aanvankelijk gestudeerd te hebben aan het Royal College of Music en de Guildhall School of Music in Londen kon James Galway door een beurs aan het conservatorium van Parijs zijn opleiding in fluit vervolmaken. Zijn leraren waren Gaston Crunelle en Jean Pierre Rampal.

Zijn carrière begon Galway als theatermuzikant bij het Royal Shakespeare Theatre in Stratford-upon-Avon, het Sadler's Wells Theatre en in Convent Garden, waar hij het al snel tot solofluitist bracht.

Hij ging naar het BBC Symphony Orchestra, waar hij de piccolo speelde, in 1966 ging hij naar het London Symphony Orchestra en een jaar later naar het Royal Philharmonic Orchestra, waar hij eerste fluitist was.

In 1969 haalde Herbert von Karajan hem als solofluitist naar de Berliner Philharmoniker. Daar bleef hij tot 1975 toen hij met zijn solistenloopbaan begon. Binnen een jaar had hij al 120 concerten gespeeld, inclusief de optredens met alle orkesten van Londen.

Sindsdien maakte hij uitgebreide reizen, overal recitals gevend, met alle grote orkesten van de wereld optredend, deelnemend aan kamermuziek ensembles, populaire muziekconcerten gevend en masterclasses gevend. Hij speelt Bach, Vivaldi Mozart, verder hedendaagse muziek inclusief nieuwe fluitwerken speciaal voor hem geschreven, wel of niet in opdracht van hemzelf. Werken van componisten als Amram, Bolcolm, Corigliano, Heath en Lieberman zitten ook in zijn repertoire.

Hij tourde uitgebreid door de V.S., Azië en Europa. Hoogtepunten uit het seizoen 2004-2005 waren optredens van Galway met orkesten als : het National Symphony Orchestra, San Diego Symphony, Cincinnati Pops Orchestra, Boston Symphony Orchestra, New York Philharmonic, Houston Symphony Orchestra en het Vancouver Symphony Orchestra en recital engagementen in steden als: New York, Philadelphia, Cleveland, Ann Arbor, Bowling Green en andere.

Sir James Galway werd vele malen geëerd en kreeg vele awards en prijzen. Ook is hij de schrijver/redacteur van verschillende boeken waaronder een serie van uitvoerings edities van fluitwerken voor G. Schirmer, een serie boeken door belangrijke musici over hun instrumenten. Hij heeft recent een boek voltooid over hoe de fluit bespeeld moet worden getiteld Boehm Twelve Grand Studies op. 15 - The 1848 editions plus a Master Class by James Galway

Bron o.a.: www.thegalwaynetwork.com


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.