muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

James Conlon

James Conlon geb. 18-3-1950 New York
Amerikaans dirigent

De in 1950 in New York geboren James Conlon is sinds 1991 algemeen muziekdirecteur van de stad Keulen en sinds 1996 de eerste dirigent van de Opéra National de Paris. Daarnaast leidt hij sinds 1979 het Cincinnati May Festival. Van 1983 tot 1991 was hij de eerste dirigent van het Rotterdams Filharmonisch Orkest.

Na zijn opleiding aan de gerenommerde Juilliard School, waar hij ook lid van de faculteit was, debuteerde hij op zijn 24ste jaar bij het New York Philharmonic Orchestra. Sindsdien heeft hij elk belangrijk orkest uit de Verenigde Staten en Canada gedirigeerd, zoals de Chicago Symphony, Boston Symphony, Philadelphia Orchestra, Cleveland Orchestra, National Symphony Washington, Pittsburgh Symphony en vele andere.
Ook in Europa dirigeerde James Conlon alle belangrijke orkesten zoals de Berliner Philharmoniker, Staatskapelle Dresden, Münchner Philharmoniker, London Philharmonic, London Symphony Orchestra, BBC Symphony, Orchestre de Paris, Orchestre National de France, Orchestra di Santa Cecilia, City of Birmingham Symphony Orchestra en het orkest van de Kirov opera. Als gastdirigent ging hij naar Japan.

Naast de symfonische muziek hield James Conlon zich intensief bezig met de opera. Hij debuteerde in 1976 aan de Metropolitan Opera New York, waar hij al meer dan 200 voorstellingen geleid heeft. Drie jaar later treedt hij voor het eerst als dirigent op in het Covent Garden Opera House. In 1982 volgt zijn debuut bij de opera van Parijs. In 1985 opent hij de Maggio Musicale Fiorentino, en in 1988 krijgt hij voor het eerst een uitnodiging van de Chicago Lyric Opera. In 1993 debuteert hij aan de Scala van Milaan. Sinds hij naar de Opéra National de Paris gehaald werd, viert hij hier grote triomfen met de nieuwe producties van Rigoletto, Lohengrin, Pelléas et Mélisande, La Traviata en Tristan und Isolde en met de nieuwe uitvoeringen van Le Nozze di Figaro en Carmen.

In de periode tussen 1998 en 1999 werden aan de Parijse opera Don Giovanni, Don Carlos, Parsifal, Der Zwerg en L'enfant et les sortilèges opnieuw ingestudeerd.

Bij het Maggio Musicale in Florence dirigeert hij Der Zwerg en Gianni Schicchi. Bovendien zal hij de première van de opera Susannah van Carlisle Floyd aan de Met leiden.

De eerste dirigent van het Kölner Gürzenich-Orchesters, James Conlon, heeft in de ruim acht jaar dat hij met het Gürzenich-Orchester samenwerkte een omvangrijk repertoire gebracht. Dit geldt ook voor zijn engagement bij de Kölner Oper. Hier heeft hij vooral door het brengen van de Mahler - en van de Beethoven -cyclus en de opvoering van bijna alle Wagner -opera's duidelijke tekens gesteld. Zijn poging om meer betekenis te geven aan het werk van Alexander von Zemlinskys, was voor EMI Classics een reden om intensief samen te gaan werken met het Kölner GMD en het Gürzenich-Orchester. De cyclus van de Zemlinsky-producties bleek van groot internationaal belang. Zo kreeg bijvoorbeeld de ouverture van Der Zwerg binnen de kortste tijd drie platenprijzen: de Grand Prix International du Disque, de Echo Klassik-Deutscher Schallplattenpreis 1997 en de Cannes Classical Award.
De opname van Zemlinskys opera-eenakter Eine Florentinische Tragödie werd direct na de verschijning bekroond met de Choc du Monde de la Musique. Die Seejungfrau, Sinfonietta, Cymbeline-Suite, En Tanzpoem en Frühlingsbegräbnis evenals de in april 1998 verschenen symfonieën vullen de Zemlinsky-reeks aan.

Ook bij radio en tv is James Conlon regelmatig present. Concerten met het Gürzenich-Orchester worden bijvoorbeeld regelmatig uitgezonden door de WDR, Deutschlandfunk en de Deutschlandradio. Daarbij komen een documentaire in de USA over James Conlons geëngageerdheid bij de Cliburn-wedstrijd, een tv-optekening uit de Met en de uitzending van de jaarlijke Capitol Step Concerts.

In 1996 benoemd de Franse minister voor culturele zaken in Parijs hem tot 'officier' van de Ordre des Arts et des Lettres.

Sinds het voorjaar van 1998 is James Conlon erelid van het Richard Wagner-Verbandes. In Juli 1998 heeft James Conlon zijn contract als eerste dirigent en muzikaal adviseur van de nationale opera van Parijs verlengd tot 31 juli 2004.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.