muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jacques UrlusNederlands opera- en concertzanger (tenor), geboren 9 januari 1867 Hergenrath, Duitsland - overleden 6 juni 1935, Noordwijk.

Jacques Urlus was niet alleen de belangrijkste vooroorlogse operazanger van Nederland; ook internationaal was Urlus beroemd om zijn Wagnervertolkingen. Hij trad verschillende keren op in het Metropolitan Opera House in New York en streek daar - zeker in die tijd - astronomische honoraria mee op.

Biografie
Jakob (Jacques) Urlus, geboren uit Nederlandse ouders in het Duitse plaatsje Hergenrath, was de zoon van ijzergieter Franz Joseph Urlus en Anna Maria Smarius.

Gehuwd op 7 juni 1893 met Hendrica Johanna Jacobs. Uit dit huwelijk werden 4 zoons geboren.

Jacques Urlus studeerde bij o.a. Cornelie van Zanten, zong van 1894 tot 1899 bij de Nederlandse Opera en daarna tot 1914 in Leipzig.

Van 1912 tot 1917 was hij eerste Wagner-tenor aan de Metropolitan Opera in New York. Hij deelde in New York vijf concertseizoenen lang een kleedkamer van de Metropolitan Opera met zijn vriend en collega Enrico Caruso (1873-1921).

Hij zong verder in o.m. Bayreuth, Berlijn en Parijs. Urlus was tevens een voortreffelijk concertzanger (Beethovens negende symfonie, Matthäus Passion van Bach, Mahlers Lied von der Erde).

Websites: www.dutchdivas.net, www.inghist.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.