muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jacques Martin Hotteterre

(bijgenaamd 'Le Romain') geboren Parijs 29-9-1674, gestorven Parijs 1761
Frans fluitbouwer, fluitist en componist

Hotteterre was een Frans geslacht van musici, fluitisten, hoboïsten en instrumentenbouwers, werkzaam op het eind van de 17e eeuw en de eerste helft van de 18e eeuw, waarvan Jacques Martin Hotteterre de belangrijkste was. Aan Jacques Hotteterre le Romain, die als hofmusicus in dienst was bij koning Lodewijk XIV, worden belangrijke verbeteringen aan de fluit toegeschreven.

De belangrijkste innovatie van de Franse fluitbouwers uit de tijd van de familie Hotteterre was de conische boring. Tot die tijd werden er uitsluitend cilindrische fluiten gebouwd. De fluit kreeg hierdoor een warmere klank en meer expressiemogelijkheden.
Een andere bijkomstigheid was dat de intonatie in de verschillende registers stabiel bleef. De fluit had nog steeds een klep voor de dis terwijl voor de andere halve toonafstanden vorkgrepen gebruikt dienden te worden. Een vorkgreep klinkt meer afgedekt en altijd doffer dan de andere tonen.
Maar vergeleken met de renaissancefluit was het mogelijk om in verschillende toonsoorten te spelen.

Jacques Hotteterre was één van de zes kinderen van Martin Hotteterre en Marie Crespy. De betekenis van zijn bijnaam 'le Romain' heeft te maken met het feit dat Jacques in het begin van zijn carrière in Rome woonde en twee jaar (1698-1700) voor Prins Francesco Ruspoili werkte, één van de machtigste handelaren uit Rome, voordat hij de naam ergens tussen 1705 en 1707 aannam.

In 1708, volgens de titelpagina van zijn Pièces pour la flûte traversière, was hij 'flûte de la Chambre du Roy'. In 1717 erfde hij de positie van René Pignon Descoteaux als 'Joueur de flûte de la musique de chambre'.

Jacques Hotteterre was een populaire leraar bij aristocratische amateurs, waarschijnlijk met een internationale reputatie, misschien vanwege zijn leerboek voor fluit, blokfluit en hobo, Principes de la flûte traversière ou flûte d'Allemagne, de la flûte à bec ou flûte douce et du hautbois (Parijs 1707; Nederlandse vertaling 1728, herdruk van H.L. Hellwig, Kassel 1941). Zijn L'Art de préluder sur la flûte traversière is een zeldzaam document van de manier waarop preludes en praktijkstudies konden worden geïmproviseerd.

Hotteterre schreef tevens een methode voor de doedelzak: Méthode pour la Musette contenent des principes, par un receuil d'airs et quelques préludes (1738).

Jacques Hotteterre componeerde twee boeken met stukken (suites) voor fluit en continuo, een boek van trio sonates (twee fluiten en bas) en drie suites voor twee onbegeleidde fluiten of andere instrumenten.

Hij trad op in hofuitvoeringen in 1720 en 1721 en werd in 1731 opgenomen in een lijst van meest beroemde musici in Frankrijk.
Op 31 maart 1728 trouwde hij met Marie Geneviève Charpentier en ze kregen zes kinderen.

Louis Hotteterre (gestorven Parijs 1719 of 1720) en Nicolas Hotteterre (gestorven Parijs 14-12-1727) waren beide werkzaam als fluitist en hoboïst in het Franse hoforkest.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.