kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jacqueline Fontyn

Jacqueline Fontyn geb. 27-12-1930 Antwerpen
Belgische componiste

Vanaf haar vijfde levensjaar kreeg Jacqueline Fontyn pianoles van Ignace Bolotine. Ze zette haar piano-opleiding van 1941 tot 1948 voort bij Marcel Maas en daarna bij Marcel Quintet. Vanaf 1954 verbleef Fontyn regelmatig te Parijs waar ze een opleiding tot componiste volgde bij Nadia Boulanger en Max Deutz.
In 1956 maakte Fontyn gebruik van een studiebeurs om gedurende een half jaar orkestleiding te studeren bij Hans Swarowski in Wenen.

Tussen 1963 en 1970 onderwees Fontyn contrapunt aan het conservatorium van Antwerpen. Daarna werd ze aangesteld als docente compositieleer aan het conservatorium van Brussel. Zij heeft als gastprofessor vele plaatsen bezocht, niet alleen in Europa, maar ook in de Verenigde Staten, Nieuw Zeeland en Aziƫ.

Zij heeft vele prijzen gewonnen waaronder de Prix de Rome, de Oscar Espla Prijs 1962 in Alicante en de Prix Honegger 1988. Sinds 1991 werkt de componiste als vrij kunstenares in Limette nabij Brussel. Zij is lid van de Koninklijke Akademie der Wetenschapen, Literatuur en Schone Kunsten van Belgiƫ.
Fontyns oeuvre omvat piano- en kamermuziek, orkeststukken en vocale werken.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 15.