muziekbus
Dit artikel is 25-04-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jacopo PeriJacopo d'Antonio Peri, "Zazzerino" geboren 20 augustus 1561 in Rome, gestorven 12 augustus 1633 in Florence
Italiaans componist

Invocazione di Orfeo

Jacopo Peri verhuisde al vroeg naar Florence, waar hij studeerde bij Christofano Malvezzi. In 1579 werd hij benoemd tot organist aan de Badia en in 1586 zanger aan de S. Giovanni Battista.

In 1591 werd hij benoemd tot "Eerste Leider van de Muziek en de Musici" aan het hof van de Medici te Florence en was een vooraanstaande figuur in de Camerata dei Bardi, een kring van kunstenaars en geleerden, die er onder meer naar streefden het Griekse drama te doen herleven.

Op een dramatisch gegeven werd de monodie voor het eerst toegepast door Jacopo Peri (Dafne, verm. 1594), die hierdoor de eerste componist van een opera werd. Caccini schijnt hetzelfde drama van Rinuccini eveneens gecomponeerd te hebben, maar beide partituren zijn verloren. Bewaard zijn de Euridice-opera's, die beiden eveneens componeerden.

Het muziekdrama met de titel Dafne ging in 1597 in het Palazzo Corsi in Florence in première. De uitvoering had zulk een succes, dat Peri opdracht kreeg een opera te componeren ter gelegenheid van het huwelijk van Hendrik IV van Frankrijk en Maria de Médicis in 1600. Ook deze opera Euridice, eveneens op tekst van Rinuccini, vond grote bijval.

Euridice werd voor het eerst uitgevoerd op 6 oktober 1600, waarin Peri waarschijnlijk zelf de rol van Orpheus uitvoerde, en wordt in tegenstelling tot Dafne tegenwoordig nog steeds uitgevoerd, hoewel zeer zelden en alleen als historische rariteit. Het werk maakt gebruik van recitatieven, een nieuwe ontwikkeling.

In de jaren 1610 componeerde Peri een aantal dramatische werken, waaronder intermedi en balletten. Hij werkte vaak samen met andere Florentijnse componisten zoals Gagliano en Caccini. Het meeste van deze muziek is verloren geraakt.

Peri werkte met de librettist Cine aan Tetide, bedoeld voor de huwelijksfeestelijkheden van 1608 in Mantua, maar deze werd afgewezen ten gunste van Monteverdi's Arianna.

Adone uit 1611, met een libretto van Cicognini, was evenzo bedoeld voor Mantua, maar werd daar nooit uitgevoerd.

Peri werkte met G.B. da Gagliano aan drie oratoria, La benedittione di Jacob en Il gran natale di Christo salvator nostro (1622) en La celeste guida, (1624) allen verloren gegaan en met Marco Gagliano aan twee opera's op Salvadori teksten, Lo sposalizio di Medoro e Angelica ( 1619) en La Flora( 1628).

Jacopo Peri componeerde ook een groot aantal liederen, waarvan sommige gepubliceerd werden in Le varie musiche (Florence, 1609), zowel als een aantal instrumentale ricercares.

Voor de muziekgeschiedenis is hij van bijzonder belang als componist van de eerste opera's: Dafne (1598; tekst Rinuccini; verloren) en Euridice (1600; m. Caccini). Tevens schreef hij koorwerken, cantates, toneelmuziek en recitatieven.

websites: www.hoasm.org


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.