muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jacobus Handl Gallus

(eig. Jakob Petelin)geb. Reifnitz 1550 - Praag 1591
Tsjechisch componist

Gallus werd geboren als Jakob Petelin in Reifnitz Slovenië. Hij is het meest bekend om zijn geestelijke muziek. Als Cistercienzer monnik, reisde hij door Bohemen, Moravië en Silezië en ging vervolgens naar de Melk abdij, in Oostenrijk.

Hij was in 1574 lid van de Weense hofkapel en van 1579-1585 koormeester van de bisschop van Olomouc in Moravië. Vanaf 1586 tot aan zijn dood was hij cantor aan de Johanneskerk te Praag.

Zijn bekendste werk is het zesdelige werk Opus musicum (1577), een collectie motetten. Het motet O magnum mysterium komt uit de het eerste deel (gedrukt in 1586). In dit motet voor 8 stemmen zie je de invloed van de Venetiaanse polychorale (meerkorige) stijl, met zijn gebruik van de coro spezzato techniek.

Zijn muziek is een mengeling van stijlen afkomstig uit Nederland, Italië en de conservatieve zowel als de progressieve muziek tendensen. Zijn teksten waren voornamelijk religieus evenals zijn 20 missen. Zijn 445 motetten die hij componeerde waren een imitatie van en ontwikkeld uit zijn missen. Zijn muziek was niet origineel omdat hij veel melodische thema's leende van anderen.; zijn muziek werd ook sterk beïnvloed door Lassus en Willaert. Echter, de technieken die hij gebruikte om het geleende materiaal te arrangeren, waren buitengewoon origineel.

Bron o.a.: www.answers.com


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.