muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jacobus de Kerle

Jacob de Kerle geboren Yperen 1531/32, gestorven Praag 7-1-1591
Vlaams componist

Jacobus de Kerle was vanaf 1555 Dom-organist, kapelmeester en carrilloneur te Orvieteo in Italië en vanaf 1562 kapelmeester van kardinaal von Truchsess te Augsburg, Rome en Dillingen. Daarna was hij werkzaam te Yperen van 1565-67, te Rome en te Augsburg.

In 1579 keerde hij weer terug naar Vlaanderen waar hij kanunnik te Cambrai was, maar hij keerde in 1582 terug naar Duitsland als koormeester van de Elector te Köln en later dat jaar werd de Kerle hofkapelaan te Praag.

De Kerle was een degelijk niet zeer vooruitstrevend contrapuntist en componeerde hymnen, psalmen, magnificat, Te Deum, motetten voor het Concilie van Trente, feestliederen, madrigalen en tien missen, vier- tot vijfstemmig, waarvan het grootste deel lang geleden in druk verschenen is. Uit de vele drukken die van zijn werk verschenen en de grote verspreiding daarvan, blijkt de grote populariteit van de Kerle in zijn tijd. Er verschenen uitgaven in de Lage Landen, in Italië, in de Duitse taalgebieden, in Praag en Genève

Veel van het geestelijke werk van de Kerle is bewaard gebleven, maar van zijn madrigalen is veel verloren gegaan: van de twee bundels die in Venetië gepubliceerd werden, resteert maar één madrigaal.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.