muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jacobien RozemondNederlandse violiste en zangers,

Levensloop
Jacobien Rozemond studeerde bij Davina van Wely aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam en bij Ilya Grubert aan het Rotterdams Conservatorium. Zij viel toen al op door haar heel persoonlijke artisticiteit. Bij haar afstuderen aan het Rotterdams Conservatorium ontving zij een speciale prijs voor haar (cum laude) eindexamen. Zij vervolgde haar studie bij David Takeno in Londen en nam tevens zanglessen bij Marjanne Kweksilber en Valérie Guillorit.

Later maakte zij deel uit van het Koechlin Ensemble, waarmee zij onder anderen Schönbergs eerste Kammer-Sinfonie uitvoerde in de kwintet-bewerking van Anton Webern tijdens het Mahlerfeest van het Concertgebouwt in 1995, en van het Janáček Trio.

Als aanvoerder van de tweede violen soleerde zij bij Amsterdam Sinfonietta met Candida Thompson in de première van 'Les martinets noirs' van John Mac Cabe.
Bij Combattimento Consort Amsterdam soleerde zij als vast ensemblelid in vioolconcerten van Vivaldi en verdiept ze zich in het repertoire uit de Barokperiode.
Kamermuziekconcerten geeft zij onder meer met het Ruysdaelkwartet.
Daarnaast neemt zij regelmatig deel aan concerten van het Leo Smit Ensemble, waarmee zij heeft meegewerkt aan de CD's met alle kamermuziek van Leo Smit (ter nagedachtenis aan deze Nederlandse, in de Tweede Wereldoorlog omgekomen componist) en Nico Richter.
Ook maakt zij deel uit van het Amsterdam Bridge Ensemble.

Geïnspireerd door haar capaciteiten op het gebied van zang zijn componisten ook werken gaan schrijven voor Jacobien Rozemond waarin haar vioolspel met het gebruik van haar stem is verweven. Zo is haar theatrale soloprogramma ontstaan rond de vertellingen van duizend en één nacht waarin 'Elef lajla welajla' van René Samson veelvuldig is uitgevoerd. René Samsons compositie Elef Lajla We-lajla is inmiddels ook op CD verschenen (zie producten onderaan). Op deze CD zingt en speelt ze tegelijkertijd, zichzelf begeleidend met voetbellen.

Thans is Jacobien Rozemond als soliste en als kamermusicienne op vele terreinen actief en verdiept zij zich in het uitvoeren van verschillende stijlen. Zij soleerde in romantische vioolconcerten en gaf recitals in onder andere Frankrijk, Italië, en de Verenigde Staten (Tanglewood Music Festival). De laatste jaren is zij regelmatig te horen op de radio met zowel oude als nieuwe, aan haar opgedragen werken van Nederlandse componisten.

Jacobien bespeelt een Carlo Giuseppe Testore.

Websites: www.folkforum.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.