muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jacob van Eyck

Jacob van Eyck geb. Heusden 1590, gest. 1657
Nederlands beiaardier en componist

Jacob van Eyk werd vermoedelijk in Heusden geboren een klein vestingstadje in de buurtvan 's Hertogenbosch. Zowel zijn vader Goyart van Eyck als zijn moeder Heilwich Bax waren van adel. Hij was 1 van 5 kinderen en het feit dat hij blind geboren werd verklaart waarschijnlijk waarom hij tot 1625 bij zijn moeder woonde. Zijn vader stierf toen hij nog erg jong was.

In Heusden ontwikkelde hij zich als beiaardier en werd hij een deskundige op het gebied van klokken. In Heusden was maar één carillon, wat te weinig was voor van Eyck om zijn talenten te ontwikkelen. In 1623 maakte hij zijn eerste uitstapje naar Utrecht om het carillon van de Domtoren te verbeteren. In 1624 kwam hij nogmaals 3 maanden naar Utrecht om aan het carillon te werken en bood aan de klokken van het stadhuis van Utrecht te verbeteren. Hij kreeg niet genoeg salaris aangeboden. In 1625 werd hij benoemd als beiaardier van de Domkerk in Utrecht.

Hij werkte door heel Nederland aan carrillons en als beiaardier en zijn kennis was cruciaal voor de ontwikkeling van het carrillon. In 1631 stierf zijn moeder. In 1640 begint voor het eerst blokfluit te spelen. Vanaf 1642 kreeg hij studenten. Hij schreef verschillende composities w.o. in 1644 Euterpe oft Speel-goddinne I wat later Der Fluyten Lust-hof I werd (heruitgegeven in uitgebreide versie in 1649 en voor de derde maal in 1656). In 1646 publiceerde hij Der Fluyten Lust-hof II (tweede uitgave in 1654). Jacob van Eyk stierf in 1657.

Bron: www.jacobvaneyck.info

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.