muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jacob ter Veldhuis

Jacob ter Veldhuis werd geboren op 14 november 1951 in het Groningse Westerlee.

Opleiding
Van 1971 tot 1976 studeerde hij fluit, hoorn en Algemene Muzikale Vorming aan het Gronings Conservatorium.
Van 1973 tot 1980 studeerde hij compositie bij Willem Frederik Bon en elektronische muziek bij Luctor Ponse.

In 1980 ontving Jacob ter Veldhuis de Prijs voor Compositie.

Als musicus hield hij zich bezig met verschillende vormen van geïmproviseerde muziek. Voorts was hij enige jaren in het muziekonderwijs werkzaam. Sinds 1984 wijdt hij zich volledig aan het componeren en beschikt hij over een eigen elektronische studio.

Ter Veldhuis werd in de jaren tachtig bekend met steeds meer welluidende composities die regelrecht uit het hart komen, het oor behagen en het effect niet schuwen. Hij maakt virtuoos gebruik van elektronica en verwerkte al samplend de Golfoorlog, Chet Baker of de Jerry Springer Show.

Op het Internationaal Rostrum of Composers van de UNESCO te Parijs werd in juni 1997 String quartet Nr. 3 (There must be some way out of here) als Nederlandse inzending onderscheiden met een 'Aanbeveling'.

Lange rijen aan de kassa bij het in Rotterdam gehouden Jacob ter Veldhuis Festival (1998) zeggen iets over zijn groeiende bekendheid. Het Goldrush Concerto werd een hit, evenals het Derde Strijkkwartet. Verschillende choreografen lieten zich inspireren door zijn werk, niet in de laatste plaats Hans van Manen, die tot dusver drie balletten schreef op zijn muziek. In bepaalde kringen is de componist nog steeds een controversiële figuur. Hij zet zich af tegen een in zijn ogen 'vergeelde avant-garde' en tracht het isolement van de nieuwe muziek te doorbreken middels een direct, soms provocerend idioom waarin steeds minder plaats lijkt te zijn voor 'de dissonant', een volgens Ter Veldhuis volkomen gedevalueerd expressiemiddel.

In 1999 werd Lipstick geselecteerd bij het concours in Bourges in de categorie elektro-akoestische concertmuziek met instrumenten.

Zijn 'coming out' als componist van ultra-tonale, hyper-welluidende muziek, bereikte een hoogtepunt met het oratorium Paradiso dat hij samen met videokunstenaar Jaap Drupsteen maakte. Tijdens het Holland Festival 2005 ging ...NOW... voor orkest en video in première met het Koninklijk Concertgebouworkest.

Zie ook Op de Voorgrond: Jacob ter Veldhuis (www.donemus.nl)

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.