muziekbus
Dit artikel is 17-01-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jacob Slagter

Hoornist en dirigent, geboren Kollum 1958

De hoornist Jacob Slagter speelde reeds op zijn veertiende jaar als solist met het Noord Nederlands Orkest. Hij studeerde aan de Muziek Pedagogische Academie in Leeuwarden en het Koninklijk Concervatorium in Den Haag en beƫindigde zijn studie met onderscheiding. Zijn leraar was Oldrich Milek. In deze periode won hij prijzen op belangrijke Concoursen in Praag en Luxemburg.

In 1981 trad Jacob Slagter in dienst bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest, alwaar hij sinds 1985 solo hoornist is. Als solist werkte hij samen met Bernard Haitink, Nikolaus Harnoncourt, Wolfgang Sawallis en Riccardo Chailly. Jacob Slagter is ook actief in de kamermuziek, hij is lid van het Fodor kwintet en heeft in tal van projecten samen gewerkt met Emmy Verhey en Jaap van Zweden.

Hij is docent aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Ook is hij actief als dirigent en jurylid van internationale concoursen. Een en ander resulteerde in diverse prijzen, waaronder de Nederlandse Muziekprijs (1988).

Hij is chefirigent van het Nederlands Fanfare Orkest en vaste gastdirigent van de Koninklijke Militaire Kapel in Den Haag. Ook was hij als dirigent te gast bij onder andere het Noordhollands Philharmonisch Orkest en het Gelders Orkest.

Jacob Slagter draagt de hafabra-sector een warm hart toe en laat dit blijken door regelmatig solistisch of als dirigent met diverse orkesten op te treden. Hij soleerde regelmatig met het Koninlijk Concertgebouworkest, het laatst in 2001 in het Hoornconcert van Geert van Keulen.

Met ingang van het seizoen 2009 - 2010 verlaat Jacob Slagter, op eigen verzoek, het Concertgebouworkest. Hij wil zich meer toeleggen op het dirigeren.

De leden van Vrienden van het WMC (Wereld Muziek Concours) hebben Jacob Slagter benoemd tot Persoon van Verdienste. Slagter krijgt de onderscheiding vanwege zijn grote verdiensten als solist en dirigent in de hafabra-sector, de benaming voor alles wat te maken heeft met HArmonie, FAnfare en BRAssband. www.vrienden-wmc.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.