muziekbus
Dit artikel is 14-06-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jacob Obrecht(Hobrecht, (H)obertus, Jacob geboren ca 1450, Bergen op Zoom, gestorven 1505, Ferrara
Nederlands Vlaamse componist

Obrecht werkte als componist o.a. in Kamerijk, Brugge, Antwerpen en Ferrara en behoort tot de groten uit de contrapuntische periode. Hij was een volgeling van Ockeghem, maar ook diens tegenbeeld. Obrecht schreef in totaal 29 missen, 21 motetten en 25 chansons.

Daarbij bleef hij steeds de cantus firmustechniek en de strenge Nederlandse stijl trouw. Toch ging hij geen enkele nieuwigheid of technische uitdaging uit de weg. Op harmonisch gebied was Obrecht zijn tijd ver vooruit.

In 2005 is het 500 jaar geleden dat in het Italiaanse Ferrara een Zuid-Nederlands musicus, Jacob Obrecht, stierf aan de pest. Omdat Jacob Obrecht nog steeds gerekend wordt tot de top-musici van zijn tijd, is het jaar 2005 in Bergen op Zoom, de stad waar Jacob Obrecht zijn carrière begon, uitgeroepen tot Obrechtjaar, waarin lezingen en concerten gegeven zijn.
Toen Obrecht nog maar voor in de twintig was, werd hij al overal in West-Europa beschouwd als een van de grootste musici ooit. De heren van Bergen en het stadsbestuur ontwikkelden zeer doelgericht een wijdvertakt net van internationale contacten op economisch, politiek en cultureel gebied. Om de stad zo goed mogelijk te promoten, werden de beste kunstenaars aangetrokken. Zo kon Bergen op Zoom profiteren van de talenten van de befaamde bouwmeester Anthonis I Keldermans en van de grote musicus Jacob Obrecht. In die tijd werkte Obrecht als zangmeester bij het Onze Lieve Vrouwegilde in Bergen op Zoom. De heer van Bergen op Zoom, Jan II van Glymes, had hem daarheen gehaald. Tot 1498 heeft Jacob Obrecht een drietal periodes in Bergen op Zoom gewerkt.

Biografie
Jacob Obrecht studeerde in 1470 aan de universiteit in Leuven. Hij was reeds tijdens zijn leven een befaamd musicus.

Hij was zangmeester in Bergen op Zoom van 1479 tot 1484. In 1480 werd hij tot priester gewijd.

In 1484 werd hij tot kapelmeester benoemd aan de kathedraal van Cambrai en vanaf 1485 tot 1491 oefende hij dit ambt uit in Sint-Donaes te Brugge.

In 1487-88 maakte Obrecht een reis naar Ferrara. In 1492 werd hij vervolgens zangmeester aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Antwerpen.

Tussen 1498 en 1500 nam Obrecht zijn vroegere ambt in Brugge opnieuw op, maar moest hier om gezondheidsredenen afstand van doen.

Van 1501-1503 was hij weer zangmeester in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Antwerpen. Een lange reis door Duitsland bracht hem in 1504 in Ferrara, waar hij kapelmeester werd aan het hof van Ercole I d'Este, hertog van Ferrara.

Jacob Obrecht stierf in 1505 tijdens een pestepidemie in Ferrara, evenals de hertog.

Jacob Obrecht (ca. 1450-1505) was naast Josquin des Prez en Ockegem één van de toonaangevende vertegenwoordigers van de Vlaamse polyfonie van de Middeleeuwen. Obrecht staat vooral bekend om zijn cyclische miscomposities die, ondanks het gebruik van imitatie- en canontechnieken, volgens het cantus-firmusprocédé zijn geschreven.
Ook in zijn motetten maakte Obrecht overwegend gebruik van het liturgische cantus-firmusprocédé, hoewel hij tevens paralelle melodieën in zijn muziek verwerkte.
Zijn stijl bezit naast een vaste gesloten bouw, veel onverwachte wendingen en een grote voorliefde voor sequensen, ostinato, en gedurfde harmoniek. In sommige geestelijke composities verwerkte hij meerdere teksten tegelijk (tropen).

Hij componeerde onder meer ca 26 missen, ongeveer 30 motetten, twee tractusgezangen en ca 30 wereldlijke liedzettingen. Een deel hiervan werd al vanaf 1503 gedrukt, of in vele handschriften verspreid. Er staat een fraaie motetpassie op zijn naam, welke echter waarschijnlijk door Longaval is geschreven.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.