kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jaap van Zweden

Jaap van Zweden (Amsterdam, 12 december 1960) is een Nederlands dirigent en violist.

Concertmeester
Hij studeerde onder andere bij Louise Wijngaarden en Davina van Wely. In 1977 won Van Zweden het 'Oscar Back Concours'. Vanaf 1979 was Van Zweden gedurende zestien jaar vioolsolist en concertmeester bij het Koninklijk Concertgebouworkest.

Dirigent
Vanaf 1995 werd Jaap van Zweden ook actief als dirigent. Van 1996 tot en met 2000 was hij chef-dirigent van het Orkest van het Oosten in Enschede. Daarna stapte hij over naar het Residentie Orkest, waar hij tot 2004 chef-dirigent was. Vanaf 2005 is Van Zweden chef-dirigent en artistiek leider van de Nederlandse radio-orkesten in Hilversum. Hij is daarmee de opvolger van Edo de Waart. Vanaf september 2008 wordt Van Zweden chef-dirigent van deFilharmonie (Antwerpen). Naast deze vaste aanstellingen heeft Van Zweden veel verschillende orkesten gedirigeerd en ook vele cd's opgenomen. Met het Residentie Orkest nam hij bijvoorbeeld alle symfonie├źn van Beethoven op.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Jaap_van_Zweden.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 150.