muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jaak Lemmens

Jaak Nikolaas Lemmens geboren Zoerle Parwijs 3-1-1823, gestorven Zemst 30-1-1881
Belgisch organist, componist en muziekpedagoog

Naamsvarianten; Nicolas Jacques Lemmens, Jacques Nicolas Lemmens, Jacques Lemmens

Jaak Lemmens studeerde onder meer bij Fétis aan het Koninklijk Conservatorum te Brussel en vertrok met een regeringsbeurs naar Breslau om zich vanaf 1846 bij Adolf Hesse te gaan specialiseren in het orgelspel.

In 1847 behaalde Lemmens een tweede Prix de Rome en werd in datzelfde jaar ook professor voor orgel aan het conservatorium te Brussel, waar hij gedurende 21 jaar een internationale orgelschool vormde met figuren als Alex. Guilmant, Charles Marie Widor en J. Tilborghs

Lemmens gaf in heel Europa concerten en was een van de eersten die de orgelwerken van Bach weer op de klassieke wijze interpreteerden. In 1878 richtte hij in Mechelen de School voor Religieuze Muziek op de "École Interdiocésaine de Musique", het huidige Lemmensinstituut, voor de opleiding van kerkorganisten, dat sinds 1968 in Leuven is gevestigd.

Hij adviseerde de Franse orgelbouwer Cavaillé-Col bij het bouwen van orgels. Lemmens was een groot pedagoog en stichter van de Franse, Belgische en gedeeltelijk ook van de Nederlandse orgelschool.

Lemmens componeerde symfonieën, orgelsonates en andere orgelstukken, missen, motetten en andere kerkelijke gezangen. In 1862 verscheen van zijn hand een uitvoerige École d'orgue basée sur le plain chant romain.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.