muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ivan Moravec

Ivan Moravec - Chopin Mazurka, Encore tijdens recital op 13 oktober 2007, Metropolitan Museum, NYIvan Moravec geboren Praag 9 november 1930
Tsjechisch pianist

Moravec's eerste muzikale interesse was in de opera, waar hij met zijn vader, een amateur pianist en zanger, naar toe ging. Moravec begon later piano te studeren, eerst bij Erna Grünfeld. Op zijn twintigste jaar gaat hij naar het conservatorium van Praag en daarna naar de Praagse Academie, waar hij studeerde bij Ilona Štěpánová-Kurzová, dochter van Vilém Kurz.

In 1957 nodigt Arturo Benedetti Michelangeli Moravec uit (nadat hij deze had horen spelen in Praag) om naar Italië te komen en zijn masterclasses in Arezzo bij te wonen.

In de late vijftiger jaren onderhandelde een kleine platenmaatschappij Connoisseur Society met de Tsjechische autoriteiten om Moravec te engageren. In 1962 reisde Moravec naar New York om zijn eerste opname van vele voor dat label te maken. In 1964 maakte Ivan Moravec zijn Amerikaanse debuut met het Cleveland Orchestra op uitnodiging en onder leiding van George Szell, daarna volgde met hetzelfde orkest zijn debuut in Carnegie Hall in New York. Vanaf dat moment begon Moravec's internationale carrière.

Ivan Moravec voert solostukken uit van Chopin, Debussy, Beethoven en Mozart, zowel als van Tsjechische componisten. Hij speelde met orkesten als het New York Philharmonic, het Chicago Symphony Orchestra, het Boston Symphony Orchestra, het Philadelphia Orchestra, het Cleveland Orchestra en de symfonieorkesten van Detroit, Pittsburgh, St. Louis, Atlanta, Dallas, Seattle, Cincinatti en Baltimore. Zijn concerto repertoire omvatte vele werken van Mozart, Beethoven, Brahms, Schumann, Ravel, Prokofiev en Franck.

Moravec was een toegewijd pianoleraar in Praag en geeft regelmatig master-classes tijdens zijn reizen.

Moravec is een van 's werelds meest bejubelde pianisten en gaf recitals in Carnegie Hall en Kennedy Center evenals in de grote pianoseries in Boston, Chicago, San Francisco, Cleveland en Philadelphia. Hij trad op tijdens festivals, waaronder Tanglewood en in Europa gaf Moravec concerten en recitals op alle toonaangevende podia, waaronder Wenen, Londen, Amsterdam (serie Meesterpianisten in het Concertgebouw), Parijs, Berlijn, Leipzig, München, Rome en Milaan. Voorts treedt hij op in Australië en Japan.

Ivan Moravec won verschillende prijzen, in 2000 werd hem door Vaclav Havel de 'Medal of Merit for Outstanding Artistic Achievement' uitgereikt, ook in 2000 werd hem de Charles IV Prijs toegekend, in de Tsjechische Republiek de allerhoogste erkenning voor buitengewone verdiensten voor de samenleving, in 2002 werd hij onderscheiden met de Cannes Classical Awards for lifetime achievement.

Behalve voor Connoiseur Society, heeft Moravec ook opnames gemaakt voor diverse andere labels, waaronder Vox, Dorian, Hänssler, Nonesuch, Supraphon etc. Hij is opgenomen in de elite van pianisten in de uitgave van Philips Great Pianists of the 20th Century.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.