muziekbus
Dit artikel is 27-04-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Itzhak PerlmanIsraëlisch violist, geboren 31 augustus 1945 in Tel Aviv

Itzhak Perlman 13 jaar oud, speelt Mendelssohn Violin Concerto

Op zijn vierde jaar kreeg Itzhak Perlman polio. Hij herstelde goed en leerde te lopen met behulp van krukken. Hij raakte voor het eerst geïnteresseerd in de viool toen hij klassieke muziek op de radio hoorde. Hij gebruikt meestal krukken om zich voort te bewegen en speelt zittend viool.

Itzhak Perlman voltooide zijn studie aan de muziekacademie in Tel Aviv. Daarna ging hij naar New York, waar hij in 1958 optrad in de Ed Sullivan Show. Hierop volgend ging hij aan de Juiliard School studeren, bij Ivan Galamian en Dorothy DeLay.

Hij maakte zijn officiële debuut in 1963 in Carnegie Hall, met een uitvoering van het Wieniawski Concerto in F sharp minor. In 1964 won Perlman de prestigieuze Leventritt Wedstrijd, waarvan één van de prijzen een optreden met het New York Philharmonic was, toen onder leiding van Leonard Bernstein. Dit leidde tot een wereldwijde internationale carrière. Sindsdien heeft hij met ieder belangrijk orkest opgetreden, recitals gegeven
en op festivals opgetreden.

Perlman maakte opnames van de concerten van onder meer Beethoven, Brahms, Sibelius, Mendelssohn, Berg, de twee van Prokofiev, Tchaikovsky's Piano Trio, Dvoràk's Sonatina, Paganini's Caprices en vele anderen.

In 1966 trouwde Itzhak Perlman met Toby Friedlander, ook een klassiek opgeleide violist. Het echtpaar woonde in de Upper West Side van Manhattan, waar zij uiteindelijk vijf kinderen opvoedden. Perlman was ook begonnen met lesgeven en werd in 1975 leraar aan Brooklyn College.

Perlman's ster groeide snel en in de jaren '70 verscheen hij regelmatig in televisieprogramma's, zoals het kinderprogramma Sesame Street, de Tonight Show, David Letterman en verschillende specials op PBS Network. Hij trad ook met enige regelmaat op tijdens speciale gelegenheden in het Witte Huis, vooral tijdens de regering van Reagan. In 1986 kende president Reagan hem de Medal of Liberty toe, een erkenning van de contributies van in het buitenland geboren Amerikanen.

Perlman in Rusland, speelt het vioolconcerto van Tsjaikovsky

In november 1987 gaf hij samen met het Israëlisch Phlharmonisch Orkest (IPO) historische concertoptredens in Warschau en Boedapest, evenals in andere Oostbloklanden. Perlman schreef wederom geschiedenis toen hij in de lente van 1990 met het Israëlisch Phlharmonisch Orkest voor het eerst in de Sovjet Unie optrad, met concerten in Moskou in Leningrad. Hij tourde weer met het IPO in 1994 met optredens in China en India.

In december 1990 bezocht Perlman Rusland voor een tweede keer om deel te nemen aan een gala optreden in Leningrad voor de viering van de 150ste verjaardag van Tsjaikovski. Dit concert, waaraan ook Yo-Yo Ma, Jessye Norman en Yuri Temirkanov, die het Leningrad Philharmonisch Orkest dirigeerde, deelnamen, werd live uitgezonden op de Europese televisie en later over de hele wereld.

In december 1993 bezocht Perlman Praag om deel te nemen aan een Dvorák gala concert met Yo-Yo Ma, Frederica von Stade, Rudolf Firkusny en het Boston Symphony Orchestra onder directie van Seiji Ozawa. Ook dit concert werd live uitgezonden op televisie met later een wereldwijde uitzending.

Perlman heeft in de loop der tijd op talrijke gelegenheden opgetreden en opnames gemaakt met zijn goede vriend en eveneens Israëlische violist, Pinchas Zuckerman.

Behalve het spelen en opnemen van klassieke muziek, waarmee hij het bekendst is, heeft Perlman ook jazz gespeeld, waaronder een album opgenomen met de jazz-pianist Oscar Peterson, alsook klezmer. Voorts was hij solist voor een aantal filmpartituren, waaronder voor de filmmuziek in 1993 van Schindler's List van John Williams, welke een Academy Award won voor beste partituur.

Perlman is later ook gaan dirigeren en hij werd vanaf seizoen 2001 / 2002 eerste gastdirigent van het Detroit Symphony Orchestra. Hij heeft ook opgetreden als dirigent en solist met het Chicago Symphony, het Philadellphia Orchestra, het Toronto, National, Houston en Pittsburgh Symphony op de Ravinia en OK Mozart festivals en met het Israel Philharmonic.
In Europa dirigeerde hij het English Chamber Orchestra, London Philharmonic en het Orchestra Sinfonica dell'Accademia Nazionale di Santa Cecilia.
Van 2002-2004 was Perlman muziekadviseur van het Saint Louis Symphony Orchestra. In november 2007 kondigde het Westchester Philharmonic de benoeming van Perlman aan als artistiek directeur en eerste dirigent, waarbij zijn debuut optreden plaats zal vinden in oktober 2008.

In 2003 werd Perlman de houder van de Dorothy Richard Starling Foundation leerstoel in vioolstudies aan de Juilliard School, als opvolger van zijn lerares Dorothy DeLay.

Itzhak Perlman woont in New York City met zijn vrouw Toby. In 1995 stichtten zij het Perlman Music Program in Shelter Island, New York, dat talentvolle jonge strijkers een zomer verblijf cursus in kamermuziek biedt.

websites: www.concertartist.info, www.allmusic.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.