muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Istvan Kertesz

István Kertész geboren Boedapest 28-8-1929, verdronken langs de kust van Israël 16-4-1973
Hongaars dirigent

Kertész werd beroemd als interpretator van het werk van 20ste-eeuwse componisten als Béla Bartók, Z. Kodály en Igor Stravinsky. Met het Wiener Philharmoniker voerde Kertész voornamelijk romantische composities uit.

Als kind begon Kertész met privélessen in piano en viool. Hij studeerde verder aan de Ferenc Liszt Academy in Boedapest in viool, alsook in compositie bij Weiner en Kodály. Hij studeerde directie bij László Somogyi en bestudeerde de optredens van Otto Klemperer, die toen aan de Hongaarse Staatsopera werkte.

In 1953 werd Kertész benoemd tot dirigent in Györ, twee jaar later ging hij naar Boedapest, waar hij was ingehuurd als coach en dirigent.

Na de Hongaarse Revolutie en het antwoord daarop van de Sovjet Unie in 1956, verhuisde Kertész met zijn familie naar Duitsland, waar hij de Duitse nationalitiet aannam.

Van 1958 tot 1963 was hij General Musik Direktor aan de Augsburg Opera. Zijn Britse debuut vond plaats in 1960 met het Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, gevolgd door optredens met het London Symphony Orchestra in 1961.

Zijn Amerikaanse debuut kwam met een toernee met het NDR Symphony Orchestra in 1961, waarbij Kertész een goede indruk op het Amerikaanse publiek en critici maakte.

In 1964 werd hij General Musik Direktor in Keulen en in 1966 maakte hij zijn debuut in Covent Garden. Een wereldtoernee met het London Symphony Orchestra leidde tot zijn opvolging van Pierre Monteux als LSO's eerste dirigent in 1966.

In 1971 werd Kertész muziekdirecteur van het Gürzenich-Orchester van Keulen, een positie die hij behield tot aan zijn dood twee jaar later.

István Kertész was een frequente gastdirigent van het Israel Philharmonic Orchestra, de Wiener Philharmoniker, het Philadelphia Orchestra, het Chicago Symphony Orchestra en talrijke andere orkesten.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.