muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Isaac Albeniz

Isaac Manuel Francisco Albeniz

Isaac Manuel Francisco Albéniz geb. 29-5-1860 Camprodón, gest. 18-5-1909 Cambo-les Bains
Spaanse pianist en componist

Albéniz trad al op als een muzikaal wonderkind en kreeg op zijn zesde jaar pianoles van Marmontel in Parijs. Tussen zijn concertreizen door studeerde hij nog in Leipzig bij Reinecke en Judassohn, in Brussel piano bij Brassin en compositie bij Gevaert, in Weimar en Rome bij Liszt. In 1883 studeerde hij in Barcelona bij de musicoloog Felipe Pedrell en besloot onder diens invloed voortaan 'Spaanse muziek' te schrijven.

Als dirigent in het Prince of Wales Theatre en als componist in opdracht van de librettist Francis Money-Coutts werkte Albeniz van 1890-93 in Londen. Vanwege de slechte samenwerking werden er tot 1905 slechts drie opera's en enkele liederen voltooid. In Parijs leerde hij Fauré, Chausson, Dukas en d'Indy kennen en gaf enige tijd les aan de Schola Cantorum in 1897. Na 1900 kreeg Albéniz klachten van de nierziekte die tot zijn dood zou leiden.

Albéniz componeerde in zijn jeugd honderden kleine pianowerken, die ten dele onbekend zijn gebleven of verloren zijn gegaan. Hoewel hij zich ook op zarzuela's en opera's toelegde , vormen zijn pianowerken, in het bijzonder de Iberia suite, het belangrijkste deel van zijn oeuvre.
Samen met Felipe Pedrell kan Albeniz beschouwd worden als de grondlegger van de nationale Spaanse school, die teruggrijpt en zich inspireert op Spaanse (in het bijzonder Andalusische) volksmuziek.

Werken: piano: o.a. Chants d'Espagne, Recuerdos de viaje, Suite Espagnole, España, La Vega (uit niet voltooide Alhambra-suite), Iberia (4 cahiers van ieder 3 stukken, 1905-08; hierin gebruikte hij een geheel nieuwe pianostijl, gebaseerd op Liszt en het Franse impressionisme), Navarra ( had no. 1 van het 5e cahier Iberia moeten zijn; werd voltooid door D. de Sévérac), A zulejos (voltooid door E. Granados); orkest: Catalonia; piano en orkest: Rhapsodia española (opnieuw geïnstrumenteerd door G. Enesco, later van A. Casella); Oratorium: El Cristo; liederen; opera: o.a. Pepita Jiménez, Merlin (King Arthur Trilogie)


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.