muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Iona Brown

Iona Brown geb. 7-1-1941 in Salisbury
Engelse violiste en dirigente

Iona Brown werd in Salisbury in een zeer muzikale familie geboren. Ze studeerde viool in Rome, Brussel, Wenen en bij Henryk Szering in Parijs.

Na een lange succesvolle carrière als soliste breidde Iona Brown haar activiteiten verder uit en werd een opvallend dirigente. Ze werkte al tien jaar samen met de Academy of St. Martin in the Fields, toen ze in 1974 tot artistiek leidster van het ensemble werd benoemd. Sindsdien heeft ze een aantal voortreffelijke opnames gemaakt en talrijke tournees gehouden.

In 1981 werd Iona Brown artistiek en muzikaal leidster van het Noors kamerorkest, dat zich intussen heeft ontwikkeld tot een van de beste kamerorkesten ter wereld. Ook met dit orkest heeft Iona Brown de nodige opnamen gemaakt; bovendien leidt zij het ensemble op internationale festivals en bij verschillende tournees door Europa en Amerika - onder andere bij het spectaculaire Proms-debuut in Londen in 1991 en nog een optreden in deze concertreeks in 1994.

Van 1985 tot 1989 was Iona Brown gastdirigente van het City of Birmingham Symphony Orchestra.

In 1986 kreeg de kunstenares de Order of the British Empire.

In 1987 werd ze tot de muzikale leidster van het Los Angeles Chamber Orchestra benoemd.

In 1991 kreeg ze uit handen van de Noorse koning Harald de orde van verdienste eerste klasse.

Door de Royal Philharmonic Society werd ze in 1993 onderscheiden als de instrumentaliste van het jaar, en in 1996 werd ze erelid van de Royal Academy of Music.

Ook in 1996 werd Iona Brown eerste dirigente van het Symfonieorkest van Zuid-Jutland (Denemarken).

Bij de orkesten waar ze tot nu toe mee heeft samengewerkt horen onder andere: de San Francisco Symphony, de National Symphony Washington, het St. Paul Chamber Orchester, de Tokyo Symphony, het Kammerorchester Lausanne, het Hallé Orchestra evenals het Stuttgarter Kammerorchester en de Osloer Philharmoniker.

Iona Brown speelt op een Booth Stradivari uit 1716.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.