kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ingo MetzmacherIngo Metzmacher geboren Hannover 10-11-1957
Duits dirigent

Ingo Metzmacher is de zoon van de cellist Rudolf Metzmacher. Hij kreeg pianolessen toen hij zeven jaar oud was en zong vijf jaar in het Hannover Knabenchor. Daarna studeerde hij piano, muziektheorie en directie in Hannover, Salzburg en Köln.

Hij werd in 1981 pianist van het Ensemble Modern en werd hiervan dirigent in 1985, waarbij hij vaak samenwerkte met componisten als Hans Werner Henze en Karlheinz Stockhausen. In datzelfde jaar werd hij geëngageerd als solo repetitor aan de Opera van Frankfurt en maakte in 1987 zijn debuut als operadirigent met Le nozze di Figaro van Mozart.

In 1987 werd Metzmacher ook muzikaal leider van Musiktheater im Revier in Gielsenkirchen. Na de sensatie van zijn debuut aan de Brusselse Opera in 1988, toen hij Dohnanyi verving om Franz Schreker's opera Der Ferne Klang te dirigeren, was Ingo Metzmacher in een keer ook buiten Duitsland bekend. Er volgden talrijke engagementen bij leidende Duitse en buitenlandse operahuizen in Dresden, Hamburg en Stuttgart, Parijs en Los Angeles.

Van 1995 tot 1999 was hij eerste gastdirigent van het Bamberger Symphoniker. Vanaf 1997 tot 2005 was Metzmacher Algemeen Muziekdirecteur van de Staatsoper in Hamburg.
Sinds 2005 is Ingo Metzmacher chefdirigent aan de Nederlandse Opera in Amsterdam. Hij wordt de opvolger van Kent Nagano als chefdirigent van het Deutschen Symphonie-Orchester Berlin vanaf het seizoen 2007/08.

Als gastdirigent werd Metzmacher door wereldwijd gerenommeerde orkesten uitgenodigd, waaronder het Wiener Philharmoniker, het Koninklijk Concertgebouworkest, het London Philharmonic Orchestra, het Boston Symphony Orchestra en de San Francisco Symphony. Aan de Hamburgse Staatsoper leidde hij nieuwe producties samen met regisseur Peter Konwitschny. Talrijke met prijzen bekroonde CD opnames, oa bij EMI Classics illustreren zijn activiteit.

Metzmacher zet zich bij zijn programma samenstelling ook in voor hedendaagse muziek, en geldt in het bijzonder als competent interpretator van de werken van Hans Werner Henze en Karl Amadeus Hartmann, en probeert daarbij, de angst van het publiek voor nieuwe muziek, weg te nemen.
Er verscheen een CD-Box bij het label Sony Classical, getiteld Who is afraid of 20th Century Music?. Zijn boek Keine Angst vor neuen Tönen is in 2005 bij Rowohlt Berlin Verlag verschenen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 153.