muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ilja Gort

Nederlandse muzikant, componist, wijnboer en schrijver, geboren in Soest in 1951.

Ilja Gort van zijn vader een drumstel en als hij tien is vormt hij zijn eerste bandje genaamd 'Ik En De Rest'. In de jaren zeventig speelt Gort in de Haagse band After Tea en leert zichzelf gitaar spelen en componeren.

Het eerste succes krijgt Gort als hij het nummer 'Don't Come Stoned and Don't Tell Trude' schrijft voor het duo Max 'n Specs. Dit wordt een grote hit in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland.

Na zijn carrière als bandlid in After Tea krijgt Ilja Gort faam als maker van muziek bij commercials voor o.a. Heineken, Sperti, Duo Penotti, KLM, ING, V&D, C&A, Randstad Uitzendburo en Nescafé. Zijn tune gecomponeerd voor een commercial van randstad ('Randstad Uitzendburooooo') blijkt een reclamehit en vormt het begin van een zeer succesvolle carrière als componist van reclamemuziek.

In 1990 heeft Ilja Gort zijn eigen, hypermoderne opnamestudio in een verbouwde boerderij in het dorpje Maartensdijk vlakbij Utrecht. Tien jaar later bezit hij zes studio's in Amsterdam. Hier zijn ongeveer vijftien componisten en sounddesigners continu bezig met het componeren van reclamemuziek voor allerlei wereldmerken: van Nike tot Coca Cola en van Microsoft tot Philips. De compositie voor Nescafé wordt uitgezonden in 160 landen over de hele wereld.

Gort is ook bekend als wijnmaker in Bordeaux en schrijver van boeken over wijn waaronder Leven Als Gort In Frankrijk.
In 1994 koopt Ilja Gort een wijnkasteel in Frankrijk en gaat wijn maken. Hij is eigenaar van Château de la Garde.
Gort wordt uitgekozen als een van de beste wijnboeren van Frankrijk. Hij wint op het 'Concours Général de Paris' de gouden medaille en op het belangrijkste concours ter wereld, de International Wine Challenge in London, wordt zijn wijn uitgeroepen tot 'Best Bordeaux Wine 2003'! Dit jaar werd zijn rosé 'La Tulipe' uitgeroepen tot 'Beste rosé van Frankrijk'.

Veel wijn staat in de supermarkten met de naam La Tulipe. Daarnaast heeft hij ook enkele exclusieve productlijnen.

boeken van deze auteur
- Leven als Gort in Frankrijk (2004)
- Met Gort de Boer op (2005, met Jonnie Boer)

Websites: www.popinstituut.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.