muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Il-re-pastore

Il rè pastore (De Koning-herder)

Het libretto "Il Re Pastore" is een pastorale van de Italiaan Pietro Metastasio (Pietro Antonio Domenico Buonaventura Metastasio 1698-1782). Hij schreef het libretto Il rè pastore in 1751, gebaseerd op een werk van Torquato Tasso, Aminta genaamd. Il Re Pastore is door bijna twintig componisten op muziek gezet, o.a. Wolfgang Amadeus schreef er een serenata over een herder die een koning bleek te zijn op.

Het verhaal speelt zich af ten tijde van de Macedonische koning Alexander de Grote (356 - 323 v. Chr.) buiten het Macedonische legerkamp in de buurt van Sidon.
De titel verwijst naar de herder Amyntas, de rechtmatige troonopvolger van Sidon, die door Strato werd verbannen. Alexander de Grote bevrijdt Sidon en wil Amyntas weer op de troon plaatsen, maar zoals gangbaar in de filosofie van de Verlichting wordt deze verscheurd tussen zijn plichten als vorst en zijn gevoelens. Enkel met zijn geliefde Elisa aan zijn zijde zal hij de kroon aanvaarden...
Alexander de Grote, koning van Macedonië, wil Amyntas, de rechtmatige troonopvolger van Sidon terug op de troon zetten. De herder Amyntas blijkt over veel wijsheid te beschikken en een waardige troonopvolger te zijn. Alexander wil hem laten trouwen met Tamiri, dochter van de onttroonde tiran van Sidon. Amyntas is echter opgevoed als herder en houdt van Elisa, die behoort tot de koninklijke familie van Thebe. Agenore, raadsman van Alexander en verliefd op Tamiri, wil buigen voor het staatsbelang, maar Amyntas verklaart dat hij liever terugkeert naar zijn nederig leven dan Elisa op te geven. Uiteindelijk stemt Alexander toe in het huwelijk van Amyntas - die de troon bestijgt - en Elisa, en in dat van Agenore met Tamiri.
bezetting:
Aminta, een herder, de rechtmatige troonopvolger van Sidon (sopraan)
Elisa, Phoenicische herderin (sopraan)
Tamiri, dochter van de afgezette tyran Strato (sopraan)
Agenore, Sidonische aristocraat (tenor)
Alessandro, De Koning van Macedonië (tenor)

Il Re Pastore is het laatste jeugdwerk van de 19-jarige Wolfgang Amadeus Mozart. Het libretto kreeg zijn aandacht toen hij en zijn vader een opera van Felice Giardini bijwoonden. Il rè pastore van Mozart (KV 208)(1775) is een Dramma per musica met ouverture, in twee bedrijven terwijl die van Giardini er drie heeft. Deze opera seria, met slechts vijf zangers en zonder koor, werd voor het eerst opgevoerd op 23 april 1775 in Salzburg. Ze werd in 1775 besteld voor een bezoek van aartshertog Maximiliaan Frans, de jongste zoon van keizerin Maria Theresia, aan Salzburg. Nadat Mozart er zes weken aan gewerkt had in het ouderlijk huis aan de voormalige Hannibalplatz in Salzburg, werd Il rè pastore opgevoerd in het aartsbisschoppelijk paleis. Het was niet zijn eerste opera; onder andere Lucio Silla en La Finta Giardiniera werden reeds gecreëerd wanneer hij de opdracht voor Il Re pastore kreeg. Amadeus Mozart schreef, binnen de strikte codes van het barokke en klassieke dramma per musica, een sprankelende partituur, die eenzelfde frisheid ademt als de instrumentale muziek uit die tijd.

...Mijn zoete lief:
Wij twee wij mogen nooit fossielen worden;
Geen lied was ooit van steen of ammoniet.
De dood is dood is dood. Ook halve dood
Maakt je kapot; jouw tere bloemenlijf,
wangen van marsepijn en mijn verlangen.
Ik wil het niet. Ik wil niet dat dit ook
Jou als een traan als ieder ander uithuilt.
Ik wil niet dat je daar tevoorschijn komt,
Maar met een ander hoofd, een kleiner hart,
Een ander lief, dat niet meer aan je vast-
Geklonken zit, maar als een vreemde naast je.
(Ramsey Nasr)

Metastasio schildert zijn werkgevers, de aristocraten, doorgaans erg nobel af. In Il Re Pastore moest Metastasio rekening houden met de tere zielen van de kinderen van keizerin Maria Theresia die in de oorspronkelijke versie van de opera, in 1751 op muziek gezet door hofcomponist Giuseppe Bonno, de vijf hoofdrollen vertolkten. De idyllische aspecten van het verhaal zijn derhalve breed uitgesponnen, en het enige conflict wordt in een ommezientje beslecht.
Zie bron Volkskrant van 14 januari 1994 en Volkskrant van 05-04-2002 (beide Frits van der Waa)


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.