muziekbus
Dit artikel is 19-10-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ignaz Seyfried

Ignaz Xaver ridder von Seyfried, Oostenrijks componist en dirigent, geboren 15 augustus 1776 in Wenen, gestorven 27 augustus 1841 in Wenen.

[Ignaz Xaver Ritter von Seyfried] was volgens zijn memoires pianoleerling van Wolfgang Amadeus Mozart en Johann Antonin Kozeluch en was leerling compositie bij Johann Georg Albrechtsberger en Peter von Winter. Von Seyfried publiceerde Albrechtsberger's complete geschreven werken na diens dood. Onder zijn eigen leerlingen waren Franz von Suppé, Heinrich Wilhelm Ernst en Eduard Marxsen.

In zijn jonge jaren was Seyfried assistent dirigent van Emanuel Schikaneder's opera gezelschap aan het Theater auf der Wieden in Wenen, waar hij van 1797 tot 1801 Emanuel Schikaneder opvolgde als kapelmeester en in het nieuwe gebouw Theater an der Wien tot 1828.

In 1805 dirigeerde Seyfried de première van de originele versie van Fidelio van zijn vriend Beethoven. In Seyfried's memoires staan ook enkele treffende verhalen over Beethoven.

Von Seyfrieds oeuvre is zeer omvangrijk, maar haalde nooit het niveau en het succes van dat van zijn leermeesters.
Het bestaat o.a. uit meer dan 100 toneelmuziekcomposities: opera's, Singspiele, balletten en melodrama's;
talrijke kerkelijke werken: missen, motetten een requiem, psalmen, hymnen, oratoria;
voorts: ouvertures, symfonieën, kwartetten, sonates en rondo's.
Naar aanleiding van de uitvoering van Mozart's Requiem bij de rouwplechtigheid voor Ludwig van Beethoven componeerde Seyfried een Libera me, dat naar het thema uit het werk van Mozart teruggrijpt.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.