muziekbus
Dit artikel is 25-05-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ignaz PleyelIgnaz Joseph Pleyel, Oostenrijks componist en pianofabrikant, geboren 18 juni 1757 in Ruppersthal, gestorven 14 november 1831 in Parijs

Ignaz Pleyel, was leerling van J.B. Vanhal en Joseph Haydn, met wie hij later bevriend raakte. Hij trad in 1777 als kapelmeester in dienst van graaf Ladislaus Erdödy, die hem later in staat stelde een studiereis naar Italië te maken.

Zes jaar later was hij eerst werkzaam als tweede kapelmeester bij de Münster van Straatsburg en zes jaar daarna werd hij hier de eerste kapelmeester en werd de opvolger van Franz Xaver Richter.

In 1791 werden muziekuitvoeringen in kerken, zowel als openbare concerten afgeschaft door de Franse Revolutie. Op zoek naar ander werk vertrok Pleyel in 1792 naar Londen, waar hij als dirigent werkte tegelijkertijd met zijn vroegere leraar Haydn.

Pleyel verhuisde vervolgens in 1795 naar Parijs, waar hij eerst een muziekhandel opende en zijn pioniersmentaliteit demonstreerde door de publicaties van de eerste populaire pocket muziekboek collecties.

Met het doel om instrumenten aan te passen aan de nieuwe eisen van de belangrijke componisten en muzikanten van zijn tijd, begon Ignaz Pleyel vanaf 1807 piano's te fabriceren. Vanaf dat moment wijdde hij zich geheel aan deze activiteit. Bij zijn dood in 1831, was Pleyel een gevestigd leverancier geworden van de keizerin Josephine en van alle andere Europese hoven. Hij exporteerde zijn piano's niet alleen naar Europa, maar ook naar Noord- en Zuid-Amerika en de Oosterse wereld.

Zijn zoon Camile Pleyel, een pianist, zette zijn werk voort en bracht het familiebedrijf tot nieuwe hoogten. Het was onder zijn leiding dat Maison Pleyel internationale erkenning kreeg.

In zijn tijd waren de composities van Ignaz Pleyel populair. Zijn werk omvat 41 symfonieën, 70 strijkkwartetten, verscheidenen kwintetten, concertstukken, pianomuziek, opera's, balletmuziek evenals vocale muziek.
Stilistisch lijkt zijn werk op de composities van Joseph Haydn.

website over de geschiedenis van de Pleyel fabriek: www.pleyel.fr/uk

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.