muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ignaz Holzbauer

Ignaz Jakob Holzbauer geboren 17-9-1711 Wenen, gestorven 7-4-1783 Mannheim
Oostenrijks componist en dirigent

Ignaz Holzbauer studeerde eerst rechten en theologie in Wenen. Aangespoord door Johann Joseph Fux groeide zijn belangstelling voor muziek en nam hij les in zang, klavier en viool , en hij ging - zoals toen gebruikelijk was - naar Italië, om daar zijn kennis over muziek te vergroten.

Na zijn terugkeer uit Venetië was Holzbauer eerst kapelmeester van graaf Rottal zu Holleschau in Mähren. Rond 1730 reisde hij naar Venetië, maar keerde na korte tijd terug naar Wenen. Vanaf 1742 was hij muziekdirecteur van het Wiener Hoftheater.

Vanaf 1751 was Holzbauer hofkapelmeester in Stuttgart. Twee jaar later, na de succesvolle uitvoering van zijn opera Il figlio delle selve (Scwtzingen, 1753), werd hij kapelmeester aan het hof van Karl Theodor in Mannheim, waar hij 25 jaar bleef. Hier hadden zijn opera's, oratoria en symfonieën een flinke invloed op het al bloeiende muzikale leven aan het hof.

Toen het hof in 1778 naar München verhuisde, bleef Holzbauer die inmiddels 70 jaar was in Mannheim, waar hij bleef componeren en lesgeven tot aan zijn dood.

Onder zijn toneelmuziek is de Duitse opera Günther von Schwarzburg (Mannheim, 1777), andere, waaronder Don Chisciotte, "opera semi-ridicola" (Schwetzingen, 1755); Nitteti (1757), La clemenza di Tito (Mannheim, 1757)en Alessandro nell'Indie (Milaan, 1759). Verder componeerde hij geestelijke oratoria La Betulia liberata (1760); missen; motetten; balletten; zo'n 70 symfonieën; kamermuziek en instrumentale muziek, strijkkwartetten, notturni, sonata da camera etc.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.