muziekbus
Dit artikel is 26-03-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ignacy Jan PaderewskiPools pianist, componist en staatsman, geboren Kurilowka 18 november 1860, gestorven New York 29 juni 1941

Paderewski studeerde vanaf 1872, op zijn twaalfde jaar aan het conservatorium van Warschau, waar hij leerling was van Schlozer, Strobl en Janota. In 1878 studeerde hij af en werd hij gevraagd hier pianoleraar te worden.

Ignacy Jan Paderewski/Liszt - Hungarian Rhapsodie No2 (doc.)

In 1881 vertrok Paderewski naar Berlijn om compositie te studeren bij Friedrich Kiel en Heinrich Urban en in 1884 verhuisde hij naar Wenen, waar hij verder wilde studeren bij de pianopedagoog Teodor Leschetizky, welke hem aanraadde een carrière als concertpianist te vergeten vanwege zijn technische tekortkomingen. Nadat hij een jaar lang hard gestudeerd had werd hij alsnog aangenomen.

In Wenen maakte Paderewski zijn debuut in 1887. Zijn populariteit groeide al snel en zijn daaropvolgende optredens in Parijs in 1889 en in Londen in 1890 werden enorme successen. Ook zijn optreden in 1891 in de Verenigde Staten werd een triomf. Hij werd een van de beroemdste pianisten van zijn tijd.

Paderewski componeerde veel pianomuziek (ook vierhandig), waaronder Poolse dansen, Chants de voyageur, Tatra-album, Humoresken, een piano Concerto (1888) sonates etc. In 1901 componeerde hij de opera Manru, die zijn wereldpremière beleefde in Dresden en zijn Amerikaanse première in 1902 in de Metropolitan Opera. Hij voltooide zijn enige symfonie in 1909.

Van 1909-13 was hij directeur van het conservatorium in Warschau en in 1913 vestigde Paderewski zich in de Verenigde Staten.

Vanaf het begin van de Eerste Wereldoorlog stichtte Paderewski een commitee om de Poolse mensen te helpen en zette afdelingen op in Parijs, Londen en door de hele V.S.

Hij onderbrak zijn internationale pianistencarrière 3 jaar lang om zich in te zetten voor de oprichting van een zelfstandige Poolse staat, toen hij van 1918 tot 1921 de functie van Minister president en minister van buitenlandse zaken vervulde. Paderewski vertegenwoordigde Polen op de Vredesconferentie in Parijs in 1919 en in de zomer van dat jaar tekende hij het Verdrag van Versailles.

In 1922 trok hij zich terug uit de politiek en keerde terug naar zijn muziek. Hij had veel succes met zijn eerste optreden na een lange onderbreking in Carnegie Hall. Ook vulde hij Madison Square Garden (20.00 zitplaatsen) en verdiende zeer veel geld.

Hij maakte tournees door de V.S. in privé treinwagons met verschillende piano's, niet alleen om praktische redenen, maar ook omdat hij ervan hield op grote voet te leven. Hele steden liepen uit om hem te zien en te escorteren op weg naar de concertzaal, of kwamen alleen kijken om zijn trein voorbij te zien komen. Zijn handen waren verzekerd voor 100.000 dollar.

Een van de redenen van zijn populariteit was zijn lange rode haar, dat bewondering en ontzag veroorzaakte. Paderewski's verschijning, tezamen met zijn mix van aristocratische verfijning en macht over de massa's, was precies waar de tijd om vroeg. Maar de belangrijkste reden van zijn populariteit was zijn schitterende pianospel.Ignacy Jan Paderewski door Edward Burne-Jones, 1892

Hij inspireerde kunstenaars, dichters, schilders en componisten. Het beroemdste portret van hem is gemaakt door Sir Edward Burne-Jones, die hem toevallig op een dag op straat passeerde. Hij ging naar huis en zei dat hij de 'archangel'(aartsengel) had gezien en begon uit zijn hoofd te schetsen. Een paar dagen later werd Paderewski door een van zijn vrienden naar de studio van Burne Jones gebracht, waar deze verschillende schetsen van hem maakte. In twee uur was het portret klaar. Byrne Jones noemde hem een 'An Archangel with a splendid halo of golden hair'.

In 1936, twee jaar na de dood van zijn tweede vrouw, werkte Paderewski mee aan de film Moonlight Sonata (naar Beethovens Mondscheinsonate) met een wat vreemd verhaal over de slachtoffers van een vliegtuigongeluk die beïnvloed worden door de kunst van een groot pianist (Paderewski).

Na de Duitse invasie in Polen zette Paderewski zich in de Verenigde Staten volledig in voor een campagne om zijn land te helpen tegen Hitler's nazi bezetters. Hij werd ziek en stierf in New York op 29 juni 1941.

websites: www.nopapers.nl, www.naxos.com, www.polishamericancenter.org, www.usc.edu

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.