muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Iggy Pop

Iggy Pop & The StoogesThe Stooges, 1969, van links naar rechts: Scott Asheton, Ron Asheton, Dave Alexander, Iggy Pop.

Iggy Pop (Muskegon (Michigan), 21 april 1947) is een Amerikaanse rockzanger. The Stooges is een Amerikaanse band, opgericht in 1968 met Ron Asheton op gitaar, Scott Asheton aan de drums, David Alexander op basgitaar en zanger Iggy Pop.

Iggy Pop, de 'godfather of punk', werd geboren op een woonwagenkamp in Muskegon als Jimmy Newell Osterberg.

In 1963 richt hij samen met twee vrienden het garage-bandje The Iguanas op. Ze nemen een demo op van 'Again and Again', de eerste Osterberg compositie. In '65 verhuist hij naar The Prime Movers, waarhij de bijnaam 'Iguana' krijgt; later afgekort tot 'Iggy'.

Onder invloed van The Doors en the Velvet Underground wil hij zanger worden in een rockband. Met zijn oude schoolmaat gitarist Ron Asheton en zijn drummende broer Scott en bassist David Alexander vormt hij The Psychedelic Stooges. Na experimenten met olievaten, stofzuigers en andere ongewone klankmiddelen, keren ze snel weer terug naar meer gebruikelijk instrumentarium.

De optredens met zijn eerste band waren geruchtmakend: Iggy acteerde als punkrocker avant la lettre, hield verkleedpartijen, droeg nazi-symbolen, smeert zichzelf en iedereen rondom hem in met pindakaas en stortte zich geregeld van het podium waarbij hij armen en benen brak. De agressieve houding én sound wordt bij optredens niet altijd gewaardeerd, meestal loopt de zaal tijdens het eerste nummer al leeg.

In 1968 worden ze opgemerkt door het hippe Elektra als ze het voorprogramma van The MC5 verzorgen en in 1969 gaan ze samen met de producer John Cale van the Velvet Underground de studio van Elektra Records in waar ze hun debuutplaat The Stooges opnemen. De albums verkopen slecht, maar worden uiteindelijk gezien als het begin van punk. Elektra verlengt het contract niet en de band gaat uit elkaar.

Iggy Pop had in de jaren '70 een groot drugsprobleem; soms moesten zijn begeleiders hem bij een concert rechtop zetten en hopen dat hij niet omviel.

David Bowie nam de inmiddels afgekickte Pop op sleeptouw. De Asheton broers worden opgetrommeld en met een contract van Columbia Records op zak, brengen de Stooges Raw Power uit in 1973. Pop, weer aan de drugs geraakt, laat zich opnemen en schrijft nieuwe songs in het ziekenhuis. Deze muziek wordt pas in 1977 uitgebracht op Kill City.

David Bowie nam de wederom afgekickte Pop wederom onder zijn hoede en beiden belandden in Berlijn, waar punk net op gang kwam. De invloed die The Stooges hebben op de Duitse rockscene is dan ook sterk voelbaar.

Iggy ging solo, resulterend in de albums The Idiot en Lust for Life (beide uit 1977). Vervolgens fungeeert Bowie acht maanden lang als toetsenist en achtergrondzanger in Pops' nieuwe band 'The Iguana'. Het album 'TV Eye' uit 1978 is het resultaat van deze tour. De bootleg 'Heroin Hates You' is waarschijnlijk de beste live-weergave die er ooit te vinden zal zijn; mede dankzij Brian James, punkgitarist met status, die in deze show 'the Iggster's' terzijde staat.

In de jaren daarna brengt Pop bijna jaarlijks een nieuw album uit. Daarna trekt hij zich terug en schrijft in 1982 samen met Anne Wehrer zijn levensverhaal op: I Need More. Bowie scoort inmiddels een hit met China Girl, die eerder al op Pop's The Idiot had gestaan.

Pop komt terug 1986 met het door Bowie geproduceerde album Blah Blah Blah.

Dan besluit Iggy om het hard rock heavy metal pad op te gaan. Het album Brick By Brick uit 1990 bezorgt hem een top 20 hitsingle met Candy, een duet met Kate Pierson.

In 1996 maakt de film Trainspotting alsnog een hit van Lust for Life. Pop speelt zelf ook mee in een aantal films.

De afgelopen jaren had de bijna 60-jarige Pop vooral verzamelalbums uitgebracht zoals The Best Of Iggy Pop en A Million In Prizes: The Anthology.
The Stooges treden weer vaak op in verschillende samenstellingen; zonder en met Iggy Pop, maar in 2005 zeer compleet met Iggy Pop, de gebroeders Asheton en op de bas Mike Watt als vervanger van Dave Alexander.
Iggy Pop gaat in 2006 weer op tournee en staat met zijn band The Stooges ook op Lowlands. Sinds oktober 2006 wordt gewerkt aan het eerste Stooges-album in veertig jaar, dat voorjaar 2007 moet verschijnen.

Websites: top2000.radio2.nl, www.vpro.nl, www.kindamuzik.net, www.iggypop.com, nl.wikipedia.org


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.