muziekbus
Dit artikel is 11-03-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Humphrey Searle

Brits componist en muziektheoreticus, geboren Oxford 26 augustus 1915, gestorven Londen 12 mei 1982

Humphrey Searle, actief vanaf de Tweede Wereldoorlog, is een Engelse twaalftoons en serialistisch componist. Hij is een tijdgenoot van Benjamin Britten en Bernard Stevens. Hij is een schrijver en leraar van naam en Searle heeft eveneens de muziek van Franz Liszt gecatalogiseerd.

biografie
Humphrey Searle studeerde eerst de klassieken voordat hij bij John Ireland aan het Royal College of Music in Londen ging studeren. Voorts studeerde hij bij Jacobs en Morris en korte tijd bij Anton Webern in Wenen in 1937.

Searle gebruikte zijn Oostenrijks-Duitse ervaring terwijl hij voor de Britse Geheime Dienst werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij gebruikte het grootste deel van zijn leven om de muziek van Franz Liszt te catalogiseren.

Searle was één van de eerste pioniers in seriële muziek in het Verenigd Koninkrijk en hij gebruikte zijn rol als producer bij de BBC van 1946 tot 1948 om het te promoten. Van 1947 tot 1949 was hij Algemeen Secretaris van de Internationale Vereniging voor Hedendaagse Muziek.

Het formalisme van de constructie van de twaalftoonsmuziek en het serialisme was dominant in Searle's muzikale esthetiek; maar een obsessie met de puurheid van de toonreeks was nooit zijn muzikale stijl. Evenals Liszt was Searle groot in het gebruik van compromissen, altijd bereid en in staat technieken te versmelten om het verlangde muzikale effect te bereiken.

The Piano Sonata 1951 is een goed voorbeeld en verbindt de twee hoofdlijnen in Searle's muzikale leven - geschreven voor en in première gebracht op de 140ste verjaardag van Liszt - het werk is nauw gemodelleerd naar Liszt's B mineur sonate, maar gebruikt twaaltoonstechnieken.

De componist werkte in alle belangrijke muzikale stijlen. Searle componeerde vijf symfonieën, twee pianoconcerten, drie balletten en een groot aantal kamermuziekwerken en instrumentale werken. Zijn lijst met werken wordt echter gedomineerd door vocale stukken: drie opera's, waaronder Hamlet (1964-68), een groot aantal liederen en enkele grote koorwerken, waarvan de bekendste een trilogie voor sprekers, koor en orkest met teksten van Sitwell en Joyce: Gold Coast Customs (1949), The Riverrun en The Shadow of Cain (beide 1951).

Werken met een gesproken tekst vormden een ongebruikelijk groot deel van Searle's muzikale oeuvre. In sommige opzichten reflecteerde dit gebruik van het gesproken woord de uitdagingen betrokken in Searle's voorkeur voor gevorderde muzikale technieken. De tekst vormt een anker waar rond Searle's muzikale experimentatie zich kon ontwikkelen, in grote mate op dezelfde manier als de beelden op het filmscherm de emotionele kwaliteiten in Searle's filmmuziek konden visualiseren. The Abominable Snowman (1957) en The Haunting (1963). Hij schreef voor zowel televisie als film, waaronder incidental music voor een Doctor Who serie uit 1965.

Andere belangrijke werken zijn onder meer Poem for 22 Strings (1950), een Gogol opera en The Diary of a Madman (1958), dat de eerste prijs behaalde op UNESCO's International Rostrum of Composers in 1960.

Searle schreef de monografieën Twentieth Century Counterpoint en The Music of Franz Liszt. Ook ontwikkelde hij de meest gezaghebbende catalogus van de werken van Liszt. Tot vandaag wordt de muziek van Liszt geïdentificeerd door S (Searle) nummers.

websites:
www.classical.net
www.musicweb-international.com
en.wikipedia.org

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.