muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hugo Weisgall

Hugo Weisgall

(geb. Ivançice, Moravië, 1912) Tsjechisch-Amerikaans componist, Moravië 1912 - VS 1997,

Weisgalls werken kenmerken zich door hun hoge literaire inhoud en zijn geschreven in een neoklassieke of laat- expressionistische stijl. Hij was een van de belangrijkste Amerikaanse operacomponisten hoewel hij ook orkestmuziek, koormuziek, kamermuziek en balletmuziek heeft nagelaten.

Tsjechisch van geboorte emigreerde Hugo Weisgall met zijn ouders in 1920 naar de Verenigde Staten. Tijdens de tweede wereldoorlog was hij assistent militair attaché van zijn regering in ballingschap te Londen, later was hij cultereel attaché in Praag.

Zijn opera Six Characters in Search of an Author ging in (1959, naar Pirandello), in première bij de New York City Opera, waar ook zijn opera Nine Rivers from Jordan in 1968 werd uitgevoerd, en later ook zijn Esther (gebaseerd op een bijbelverhaal). Andere opera's zijn o.a. Purgatory (1961, naar W.B. Yeats), Athaliah, The Gardens of Adonis, Jenny, or The Hundred Nights (1976, naar Yukio Mishima), Will You Marry Me?, The Tenor, The Stronger. Meer persoonlijk waren zijn kinderstukken die hij componeerde voor zijn kleinkinderen.

Weisgall vervulde vele functies op het gebied van muziek en kunst in het algemeen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.