muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hugo Kaun

Hugo Kaun geboren Berlijn 11-3-1863, gestorven Berlijn 2-4-1932
Duits componist, dirigent en pedagoog

Hugo Kaun kreeg pianolessen van Oskar Raif en compositieles van Friedrich Kiel in zijn geboortestad Berlijn.

Tussen 1887 en 1901 verbleef hij in de Verenigde Staten, waar hij zich vestigde in Milwaukee, wat een thuis was voor vele Duitse immigranten en werd zeer actief in het muzikale leven van de stad. In Chicago studeerde Kaun bij de Duits-Amerikaanse muziektheoreticus Bernhard Ziehn. In Milwaukee, was hij werkzaam als muziekpedagoog, componist en dirigent van lokale koren, waaronder de Milwaukee Liederkranz en het Milwaukee Men's Choir en Kaun en verwierf al snel een belangrijke invloed op het muzikale leven aldaar.

Na terugkeer in Duitsland zette Kaun zijn pedagogische activiteiten voort in Berlijn. Nadat hij als leraar aan de K√∂nigliche Akademie der K√ľnste aangenomen was, werd hij in 1912 tot professor benoemd.

Vanaf 1922 werkte hij als leraar compositie aan het Klindworth-Scharwenka-Konservatorium te Berlijn. Onder zijn leerlingen waren Heinrich Kaminski, Hans Uldall, Walter Gronostay, Max Donisch, Walter Morse Rummel, evenals zijn zoon Bernhard Kaun.

Kaun schreef opera's, orkest- en kamermuziek en muziek voor mannenkoren, die een grote populariteit kende. Kauns werk behoort tot de Laatromantiek en vertoont invloeden van het werk van Richard Wagner en Johannes Brahms. Zijn werk wordt gekenmerkt door een grote klankrijkdom en een ambachtelijke degelijkheid.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.