muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hugo Distler

Hugo Distler geb. 24-6-1908 Nürnberg, gest. 1-11-1942 Berlijn
Duits componist

Hugo Distler studeerde vanaf 1927 aan het Landeskonservatorium in Leipzig. Hier kreeg hij onderwijs in de muziekleer van Hermann Grabner en pianoles kreeg hij van C.A. Martienssen. Thomascantor G. Ramin gaf hem onderwijs in het orgelspel.

Vanaf 1931 bekleedde zes jaar lang het ambt van cantor-organist aan de St. Jakobi in Lübeck. In 1933 werd hij professor aan de kerkmuziekschool in Berlijn-Spandau. Van 1937 tot 1940 kreeg hij een leeropdracht aan de Stuttgarter Musikhochschule en had daar ook de leiding over het koor van de hogeschool.

In 1940 kreeg hij een professoraat voor koorleiding, muziekleer, compositie en orgel aan de Musikhochschule in Berlijn, waar hij een jaar later ook dirigent van het koor van de hogeschool werd. In 1942 werd hij benoemd tot muzikaal directeur van het Berlijnse Staats- und Domchor.

Terwijl hij in kringen van protestantse kerkmuziek gold als leidende kracht van de eerste helft van de 20e eeuw, werden zijn werken van de kant van de staat als 'ontaarde kunst' in de ban gedaan. Zijn cembaloconcert werd op een reizende tentoonstelling zelfs als schoolvoorbeeld van 'ontaarde kunst' gedemonstreerd.
De zeer gevoelige componist maakte daarop een einde aan zijn leven.

Hugo Distler, die slechts 34 jaar oud werd, vormde een moderne, van de karakteristieke vorm van het woord afgeleide koorstijl, waarin hij elementen van de barokke vocale muziek verbond met een rytmisch en tonaal nieuwsoortige, relatief vrije, schrijfwijze.

Zijn omvangrijke vocale werk bevat o.a. een Deutsche Choralmesse (1932), een Choral-Passion (1933), Die Weihnachtsgeschichte (1933), de Geistliche Chormusik (1935-41), het Mörike-Chorliederbuch (1939) en 52 driestemmige motetten en cantates; instrumentale muziek: o.a. een cimbaalconcert, een sonate voor 2 violen en piano, een strijkkwartet, Sonate concertante voor 2 piano's, 2 Partita's voor orgel en koraalbewerkingen, kleinere pianocomposities en 30 speelstukken voor orgel na.
Geschriften: Functionelle Harmonielehre (1942); Vom Geiste der evangelischen Kirchenmusik


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.